Primaria comunei Cumpăna:

Sos. Constantei nr. 132, cp. 907105

Telefon: +40/241/730788

Fax: +40/241/739003

 
Acces rapid:

- Prefectura judetului Constanta

- Consiliul Judetean Constanta

- Presedintia Romaniei

- Guvernul Romaniei

- Senatul Romaniei

- Camera Deputatilor

 

Analiza Trafic.ro:

 

Click pentru prognoza meteo pe zona Constanta

 

Accesul liber la informatie este un drept al fiecarui cetatean, reglementat prin Constitutie. Tehnologia ne ajuta acum sa fim mai aproape de locuitorii pe care trebuie sa ii deservim si cred ca prin acest site vom reusi sa imbunatatim relatia dintre administratie si cetatean ...

primar Ec. Mariana GÂJU

Dati click pe fiecare foto pentru a accesa galeria aferenta evenimentului !

- EVENIMENTE 2018 -

 

21.05.2018 - Oferta educaţională a Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna pentru anul şcolar 2018-2019

Pe 21 mai 2018, Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" a organizat un eveniment de promovare a ofertei educaţionale a liceului, dar şi prezentarea Metodologiei şi Calendarului de Admitere.
     La eveniment au participat părinţi, elevi şi dascăli, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, doamna primar, ec. Mariana Gâju, doamna Violeta Ciucur – prorector UMC Constanţa, doamna inspector Alina Dumitraşcu, alături de reprezentanţi ai agenţilor economici colaboratori.
Pentru anul şcolar 2018-2019, în cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, sunt aprobate următoarele specializări pentru absolvenţii clasei a VIII-a:
I. Clasa a IX-a – învăţământ LICEAL/ 4 ani/ se definitivează cu examen de CERTIFICARE PROFESIONALĂ şi BACALAUREAT
1. 14 locuri – TEHNICIAN ÎN GASTRONOMIE/ cod 194
2. 14 locuri – TEHNICIAN ÎN TURISM/ cod 194
3. 28 locuri – TEHNICIAN ELECTROMECANIC/ cod 193
II. Clasa a IX-a – învăţământ PROFESIONAL/ 3 ani/ se definitivează cu EXAMEN CERTIFICARE PROFESIONALĂ
• elevii primesc lunar BURSĂ PROFESIONALĂ de 200 de lei
1. 14 locuri – OSPĂTAR, CHELNER – VÂNZĂTOR ÎN UNITĂŢI DE ALIMENTAŢIE/ cod 599
2. 14 locuri – FRIZER, COAFOR, MANICHIURIST, PEDICHIURIST/ cod 630
Înscrierea se face conform calendarului de admitere:
 Învăţământ PROFESIONAL: 15, 18, 19 iunie 2018
 Învăţământ LICEAL: 29 iunie – 3 iulie 2018
Pentru a obţine orice informaţie legată de oferta educaţională a liceului, vă învităm la secretariatul şcolii, de LUNI până VINERI, interval orar 8.00-16.00.
Programul şcolar: 8.00 – 14.00
Locaţia: Campus Şcolar – Cumpăna, str. Iancu Jianu, nr. 1

 

19.05.2018 - Festivalul – Concurs Internaţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi
«Dor de Cânt Românesc»
Ediţia a XIII-a

Festivalul–Concurs Internaţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi «Dor de Cânt Românesc» a ajuns la cea de-a XIII-a ediție, o ediție în care tradiția, folclorul și autenticitatea neamului românesc sunt puse la loc de cinste.
      Festivalul este o manifestare a tezaurului folcloric din România şi are ca obiectiv afirmarea valorilor autentice și nu doar atât: prin vârsta tânără a concurenților, concursul de muzică populară își propune să introducă în circuitul naţional noi talente, precum şi prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etno-folclorice ale ţării.
      Această ediție a înregistat peste 60 de concurenți, fapt ce ne dovedește faptul că festivalul a ajuns la un nivel ridicat de calitate, lucru care ne onorează.
      Folclorul românesc din toată țara a fost prezent la Cumpăna, concurenții reprezentând județele: Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, București, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Dolj, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava și Republica Moldova.
     Concursul s-a desfășurat în Sala de Spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna, în ziua de 19 mai 2018, începând cu ora 11:00.
     Gala Laureaților şi Festivitatea de Premiere au avut loc în ziua de 20 mai 2018, începând cu ora 12:00.
     Am fost onorați să avem aici, acasă, la Cumpăna, un juriu de prestigiu alcătuit din profesioniști: Elize Stan, Grigore Leșe, Maria Marin Tănase, Doina Ișfănoni, Daniela Gibescu, Dorin Grama, Maria Tănase-Marin şi Valentin Marin – profesioniști în a aprecia cântecul popular românesc și în a aprecia în același timp și costumul popular românesc.
Festivalul a găzduit și recitalurile susţinute de nume de răsunet ale folclorului românesc: Grigore Leşe, Polina Gheorghe, Mariana Man-Gheorghe, Ion Drăgan, Maria Tănase-Marin, Grigore Gherman, Cătălin Doinaş, Elena Plătică, alături de câştigătoarea trofeului ediţiei anterioare a festivalului, Vasia Oprea.
      De-a lungul timpului, Festivalul “Dor de Cânt Românesc ” a devenit o rampă de lansare pentru câştigătorii concursului, iar în acest an,"Festivitatea de Premiere a Recitalurilor" a fost motiv de bucurie pentru următorii interpreți:
Câștigătoarea Trofeului „DOR DE CÂNT ROMÂNESC” a fost domnișoara POLACEK ALEXANDRA YASMINE din Târgu Jiu, judetul Gorj.
Secţiunea I
Premiul I- POPOVOCI ANDRA ELISA din Balș, Olt.
Premiul II- PETCU MARIA RUXANDRA din Galați.
Premiul al III- lea a fost acordat concurentei ȚIGĂNUȘ DIANA-ANDREEA din Brăila.
Secţiunea II
Premiul I - DINU ANDREI DANIEL din BUZAU şi MITRAN MELINDA – Rovinari, Gorj
Premiul II MĂRGEAN ANDREEA SELENA din Giurgiu și SCHMIT MARIA LUIZA –Dolj
Premiul III - MEDELEANU MARIA – Gorj, COCHIRLEANU FLAVIA din Buzău şi MOANŢĂ DARIA – Slatina ,Olt
Secţiunea III
Premiul I - DINU ANDREEA din Balș, județul Olt și ȘAPCĂ REMI GABRIEL din Corabia județul Olt.
Premiul II- POPA PETRONELA din Cornu Luncii, Suceava și DUMITRAȘCU NICOLE CRISTINNE din Slobozia, Ialomița.
Premiul III - ZÂRNĂ MARIA BIANCA din Ploiești, Prahova și NEACȘU GEORGE din Vulcan, Brașov.
Două premii speciale au fost oferite de Consiliul Local Cumpăna, Auricăi Pară și Marianei Panea, ambele din satul Capaclia, Raionul Cantemir, Republica Moldova, localitate înfrățită cu localitatea noastră.
Închiderea festivalului a fost însoțită de un Recital extraordinar al maestrului, Grigore Leșe.

 

18.05.2018 - Puştii de la Cumpăna, campioni judeţeni la juniori D2

Cumpăna, Cumpăna, Cumpăna.....
Aşa sună bucuria de a fi campion!

Juniorii echipei "Victoria Cumpăna" îşi pot trece în palmares, cu o etapă înainte de finalul "Campionatului Judeţean de Fotbal", rezervat juniorilor D2, titlul de Campioni ai judeţului Constanţa.
     Bucuria este cu atât mai mare cu cât elevii lui Cristian Mustacă au câştigat 18 din cele 19 meciuri disputate în cadrul Campionatului Judeţean de fotbal Juniori D 2, sezon 2017 – 2018, au inregistrat 1 înfrângere, au marcat 88 goluri şi au încasat doar 14.

 

17.05.2018 - Să nu ne uităm eroii
Ziua Înălţării Domnului - Ziua Eroilor

Conform tradiţiei, de „Ziua Înălţării Domnului”, se comemorează şi „Ziua Eroilor”.
      Sunetul clopotelor, imnurile de slavă ce străbat cupolele bisericilor, mirosul de tămâie din cimitire vestesc în cele patru zări că cei care au pus mai presus de viaţa lor trecătoare eternitatea României sunt încă vii în amintirea urmaşilor.
     În această zi, a ridicării la ceruri a Mântuitorului, credincioşii se roagă în taină ca eroii să vegheze din ceruri la destinele României.
     În aceasta zi a omagierii eroilor, s-au depus coroane de flori la cele două monumente din comună de către: viceprimarul comunei Cumpăna, domnul Neagu Florin, reprezentanţi ai Consiliului Local Cumpăna, reprezentanţi ai Parohiilor 1 şi 2 Cumpăna, reprezentanţi ai Liceului „Nicolae Dumitrescu” şi ai grădiniţelor din comună, reprezentanţi ai Organizaţiei Comunale PSD.
Hristos s-a înălţat!

 

15.05.2018 - Ziua Internaţională a Familiei - sărbătorită la Cumpăna

La data de 15 mai 2018, în cadrul Casei de Cultură din Cumpăna, a avut loc "Ziua Internaţională a Familiei,,.
    Conform tradiţiei, la această dată, au fost celebrate familiile căsătorite în comuna Cumpăna, care în acest an aniversează ,,Nunta de aur” – 50 de ani de căsătorie.
    De asemenea, au fost invitate şi viitoarele cupluri, care în acest an îşi vor uni destinele prin încheierea căsătoriei, dar şi cele mai reprezentative familii ale comunei noastre.
     Familiile sărbătorite au primit în dar spectacolul "Astăzi, minte-mă frumos!'', diplome, flori şi cadouri simbolice. A fost un spectacol de divertisment, tip variete, vivace, antrenant, în care au alternat numere de comedie (scenete, scheciuri, cuplete ), cu muzică de bună calitate.
    Momentele de comedie au fost susţinute de îndrăgitul actor Vasile Muraru şi partenera sa de scenă, Valentina Fătu – Pătraşcu, ce au adus în faţa spectatorilor o multitudine de situaţii şi personaje, ce au fost completate cu momente muzicale susţinute de Bianca Sârbu, o solistă cu mare priză la public.
    "Prin exemplul dumneavoastră de viaţă, prin munca şi sacrificul dumneavoastră, sunteţi precum miezul, maiaua care dospeşte pâinea pufoasă şi bună.
    Aşa sunteţi dumneavoastră, familiile de cinste şi omenie ale comunei noastre, care ne-aţi învăţat ca viaţa pe care o trăim o singură dată, nu trebuie trăită oricum.
    Datorită dumneavoastră, Cumpăna cu întâmplări bune sau mai puţin bune este o familie tradiţională care îşi aşteaptă cu braţele deschise generaţiile viitoare" a transmis celor prezenţi doamna primar, ec.Mariana Gâju

 

15.05.2018 - SEMINAR NAŢIONAL FAMILIA ÎN SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ ŞI PREGĂTIREA COPIILOR ŞI TINERILOR PENTRU VIAŢA DE FAMILIE

Pe 15.05.2018, în cadrul Palatului Parlamentului cu prilejul „Zilei Internaţionale a Familiei” a avut loc Conferinţa Naţională cu participare internaţională „Familia în societatea românească şi pregătirea copiilor şi tinerilor pentru viaţa de familie”.
     Scopul acestei conferinţe organizate de Federaţia Internaţională a Comunităţii Educative ( FICE România) este de a sublinia importanţa familiei pentru indivizi şi societate, de a conştientiza influeţa proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familia tradiţională românească.
     Comuna Cumpăna a fost reprezentată de doamna primar, ec Mariana Gaju şi de inspectorul din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială - doamna Cristina Bumb.
În cadrul deschiderii lucrărilor conferinţei, doamna primar a susţinut o alocuţiune intitulată „Preocuparea autorităţilor publice locale privind pregătirea copiilor şi tinerilor pentru viaţa de familie”.
     La această conferinţă au fost prezenţi: Excelenţa Sa domnul Ramiro Fernandez Bachiller – Ambasadorul Spaniei în România, domnul Toma Mareş–Preşedinte Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative România, doamna Gabriela Creţu – Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene Senatul României, domnul Ionel Florian Lixandru- Secretar de Stat Ministerul Educaţiei Naţionale, domnul Adrian Solomon – Preşedinte al Comisiei pentru Muncă, Familie şi Protecţie Socială, Camera Deputaţilor, doamna Simona Bucur Oprescu – deputat Comisia pentru Afaceri Europene, specialişti în politici sociale din Bulgaria, profesori universitari, inspectori şcolari şi directori de instituţii.

 

09.05.2018 - UNITATE ÎN DIVERSITATE

Încă un premiu în palmaresul LTND Cumpăna!
     Pe 9 mai 2018, elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” au participat la sărbătorirea Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în Cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei.
     Proiectului organizat de Instituția Prefectului-Consiliul Județean Constanta, Primăria Municipiului Constanţa, Inspectoratul Școlar Județean Constanţa și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanţa s-a desfășurat la Centrul Multifuncțional de Tineret “Jean Constantin” din Constanţa, în prezenţa Oficialităților din cadrul CJC, Primăriei Constanţa şi Isj Constanţa.
     Elevii liceului nostru au reprezentat Slovacia, alături de alte 28 de şcoli din judeţ. Concursul a constat în parada de costume tradiționale slovace, amenajarea unui stand cu materiale și informații specifice și prezentarea Slovaciei într-un discurs. Activitatea susținută de elevii noștri a fost încununată cu o mențiune. Profesori participanți: Nuţu Monica Oana, Verişan Ofelia, Costea Cristina, Glăveanu Nicoleta, Vintilă Marian şi doamna bibliotecar Moldoveanu Nicoleta. Elevi participanți: Ene Ștefan, Verişan Daria, Moroianu Cristina, Dumitrache Alexandra, Oprica Horia, Mihalache Alexandru, Petre Gabriela, Ioniţă Irina, Gavrilă Cătălina, Ioneticu Ștefania, Ioneticu George, Glodeanu Rareș, Gheorghe Claudiu.

 

09.05.2018 - Proiectele finanţate prin programele europene sunt de o importanţă capitală pentru mediul rural din România

Primăria Comunei Cumpăna În parteneriat cu Academia Europeană a Regiunilor EAR-AER Şi Guvernul Regiunii Flandra a Regatului Belgiei, au organizat în data de 9 mai 2018, Conferinţa „Beneficiile Cooperării Teritoriale”.
    Conferinţa s-a desfăşurat sub auspiciile Strategiei „Europa 2020” a Uniunii Europene, a „Planului de Dezvoltare Regională a Regiunii Sud-Est 2014-2020” şi a “Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est”, reunind reprezentanţi ai Autorităţilor Administraţiei Publice Centrale şi Locale, reprezentanţi ai Comitetului Economic şi Social European, precum şi experţi internaţionali în cooperare teritorială, dezvoltare regională şi antreprenoriat.
    La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi a şase ţări, membre ale Uniunii Europene şi a fost dedicat spectrului fondurilor europene în infrastructura locală, infrastructura mare, dar şi spectrului economic, educativ şi cel al inovării.
     Au fost invitaţi reprezentanţi din partea: Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar şi ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Proiectele finanţate prin programele europene sunt de o importanţă capitală pentru mediul rural în România. Această temă este amplu dezbătută de experţi din cadrul Academiei Europene a Regiunilor, dar şi de experţi din România. Investiţiile majore în infrastructură (alimentare cu apă, realizare de drumuri, construirea şcolilor şi a grădiniţelor) pot fi realizate cu fonduri europene, prin cooperarea regională. Comuna Cumpăna are nevoie de investitori.
   A fost o onoare sa îi avem oaspeţi pe:
Nelu Neacşu – preşedinte al EAR-AER, Paula Pîrvănescu – secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Henri Malose – fost preşedinte şi membru al Comitetului Economic şi Social European, Radu Luca – director responsabil „Stratagia 2020” şi Semestrul European al Ministerului Afacerilor Extere, Cătălin Gheran – director general Infrastructură Mare, Ministerul Fondurilor Europene, Jenica Ioan – director Agenţia Naţională penru Achiziţii Publice, Panait Anghel – director general Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 2 Sud-Est Constanţa, Madi Sharma – reprezentat al Comitetului Econimic şi Social European, Grupul Antreprenoriat şi IMM-uri, Creşterea Regională Durabilă, Ion Dănuţ Jugănaru – director general CCINA Constanţa, prof. univ.dr. Mamut Eden de la Universitatea Ovidius, Luiza Hoxhaj – director executiv Centrul de Studii Politice Europene privind Dezvoltarea Regională şi Locală, reprezentantul EAR-AER în Albania, Rezata Agalliu – preşedinte al Legambiente Italia, Iuliana Dinu – ofiţer de achiziţii Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, Biroul Constanţa, Cătălin Grasa – directorul Spitalul Clinc Judeţean de Urgenţă Constanţa.

 

07.05.2018 - Summitul pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa cu tema "Securitatea cibernetică în aviația civilă"

Pe 7 mai 2018, în cadrul Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților a avut loc deschiderea oficială a Summit-ului pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa cu tema "Securitatea cibernetică în aviația civilă".
     La acest eveniment au participat 30 de reprezentanți ai statelor membre, precum și înalți oficiali internaționali.
     Au fost prezente cu standuri reprezentanți ai Consiliilor Județene Giurgiu, Vrancea, Teleorman, Neamț, Asociația Municipiilor din România (A.M.R.) și Consiliului Județean Constanța, reprezentat de comuna Cumpăna.
     La deschidere au fost prezenți doamna Fang LIU - secretar general al Organizației Internaționale Aviația Civilă, domnul Lucian SOVA - ministru al Transporturilor, domnul Dorel CĂPRAR - președintele Comisiei pentru Apărare; domnul Armand PETRESCU - director general al Autorității Aeronautice Civile.
     Reprezentanții U.A.T. Cumpăna, Stoica Nicoleta, Cioroiu Luminița, Smalberger Iulia, Marcu Diana Maria, Popa Camelia, Giurgiu Maria, alături de doamna primar, ec. Mariana Gâju și reprezentanta atelierului de creație din Cumpăna, doamna Iuliana Andrei, dar și sculptorul George Marinciu din comuna Valu lui Traian, au fost prezenți la acest eveniment cu un stand de promovare a imaginii și tradițiilor dobrogene și a meșteșugurilor populare (sculptură în lemn, țesătorie și atelier de creație).

 

05.05.2018 - Selecţia pentru Campionatul European de Lupte Schoolboys/ Schoolgirls din Ungaria

Federaţia Română de Lupte a organizat sâmbătă, 5 Mai 2018, la Bucureşti, (Sala Mircea Eliade) selecţia pentru Campionatul European de Lupte Schoolboys/ Schoolgirls din Ungaria. La selecţie au participat 160 de sportivi cu vârsta cuprinsă între 13- 15 ani (2003, 2004, si 2005) de la toate cele trei stiluri: lupte greco-romane, lupte feminine, lupte libere.
     Clubul Sportiv „Victoria Cumpăna” a participat la această selecţie cu un număr de 4 sportivi şi anume: Somandru Cristian, Ristache Alex, Prodan Marian şi Marin Isabela, pregătiţi de antrenorul George Papazu.
     Sportivii noştri au avut şi de această dată evoluţii bune şi foarte bune, prestaţia lor fiind în plină ascensiune.
     Ristache Alex cu o experienţă de doar 6 luni, a ocupat locul III, pierzând intrarea în finală în ultimele 10 secunde ale meciului în faţa unui sportiv cu o experienţă de peste 4 ani

 

05.05.2018 - Cumpăna aleargă pentru autism

In conformitate cu prevederile Hotararii Consiliului Local Cumpana nr.191 din 20.12.2017, miercuri 25 aprilie 2018, un numar de 252 elevi ai Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu din localitate au primit bursele scolare pe semestrul I al anului scolar in curs, în valoare de 34.855 lei.
     Au fost acordate 224 burse de merit pentru elevii claselor V –VIII, 27 burse sociale si o bursa de studiu.
     De asemenea, astăzi, 27 aprilie 2018, au fost premiati 57 de elevi olimpici la diverse discipline de invatamant si 13 profesori din cadrul Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu, suma totala a acestor premii fiind de 9.850 lei, bani proveniti din bugetul local al comunei Cumpana.

 

03-06.05.2018 - Comuna Cumpăna, prezentă la Expoagroutil
Ediţia a XXVI-a

In conformitate cu prevederile Hotararii Consiliului Local Cumpana nr.191 din 20.12.2017, miercuri 25 aprilie 2018, un numar de 252 elevi ai Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu din localitate au primit bursele scolare pe semestrul I al anului scolar in curs, în valoare de 34.855 lei.
     Au fost acordate 224 burse de merit pentru elevii claselor V –VIII, 27 burse sociale si o bursa de studiu.
     De asemenea, astăzi, 27 aprilie 2018, au fost premiati 57 de elevi olimpici la diverse discipline de invatamant si 13 profesori din cadrul Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu, suma totala a acestor premii fiind de 9.850 lei, bani proveniti din bugetul local al comunei Cumpana.

 

03-06.05.2018 - Comuna Cumpăna, prezentă la Expoagroutil
Ediţia a XXVI-a

In conformitate cu prevederile Hotararii Consiliului Local Cumpana nr.191 din 20.12.2017, miercuri 25 aprilie 2018, un numar de 252 elevi ai Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu din localitate au primit bursele scolare pe semestrul I al anului scolar in curs, în valoare de 34.855 lei.
     Au fost acordate 224 burse de merit pentru elevii claselor V –VIII, 27 burse sociale si o bursa de studiu.
     De asemenea, astăzi, 27 aprilie 2018, au fost premiati 57 de elevi olimpici la diverse discipline de invatamant si 13 profesori din cadrul Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu, suma totala a acestor premii fiind de 9.850 lei, bani proveniti din bugetul local al comunei Cumpana.

 

27.04.2018 - Burse pentru elevii merituosi

In conformitate cu prevederile Hotararii Consiliului Local Cumpana nr.191 din 20.12.2017, miercuri 25 aprilie 2018, un numar de 252 elevi ai Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu din localitate au primit bursele scolare pe semestrul I al anului scolar in curs, în valoare de 34.855 lei.
     Au fost acordate 224 burse de merit pentru elevii claselor V –VIII, 27 burse sociale si o bursa de studiu.
     De asemenea, astăzi, 27 aprilie 2018, au fost premiati 57 de elevi olimpici la diverse discipline de invatamant si 13 profesori din cadrul Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu, suma totala a acestor premii fiind de 9.850 lei, bani proveniti din bugetul local al comunei Cumpana.

 

25.04.2018 - Performanţă incredibilă obţinută de micutele gimnaste de la Cumpăna! O medalie de AUR şi trei de ARGINT!

Astăzi, 25 aprilie 2018, C.S Victoria Cumpăna în colaborare cu Primăria Cumpăna au organizat in cadrul Sălii de Sport a Campusului Scolar, Conferinta de presă cu prilejul festivității de premiere a lotului de Gimnastică Ritmică, ce a participat În perioada 21-22.04.2018, la Campionatul Național de Gimnastică Ritmică pentru Copii, desfăsurat la Baia Mare.
      Fetițele de aur din cadrul Clubului Sportiv Victoria Cumpăna, pregătite de către antrenoarea Elena Vlad, s-au întors acasă victorioase, reușind să obțină 4 medalii și 5 calificări la prestigiosul concurs ,, Cupa României.
     In cadrul festivitatii, gimnastele au oferit publicului o mica demonstratie de gimnastica ritmica iar doamna primar ec. Mariana Gâju impreună cu directorul CS Victoria, Rauta Ion si presedintele comitetului director Elena Frîncu le-au oferit coronite, flori, tort si premii in bani, micutelor campioane si antrenoarei Elena Vlad.
     Categoria 6 ani ; Ulrich Maya locul 1 , Banciu Amalia locul 2, Georgescu Bianca locul 4 .
     Categoria 7 ani : Matei Miruna locul 2
     Categoria ansambluri CS Victoria Cumpăna locul 2.
     Tot in cadrul acestei festivitati doamna primar ec. Mariana Gâju alaturi de directorul liceului, prof. Nutu Monica au felicitat olimpicii Liceului Nicolae Dumitrescu urmând ca acestia să fie premiati de către Primaria si Consiliul Local Cumpăna.
     Multumim din suflet:
Rig Service SA, Rotary Pontus Euxinus – Constanta, Hipermarket Auchan Sud, SC Valvis Holding Distribution SA, Directiei Judetene de Fotbal, Direcţiei Judeţeane pentru Sport şi Tineret, Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”.

 

22.04.2018 - “PLANTAM, PROTEJAM, IUBIM NATURA”

423 de voluntari au plantat 10.000 de puieţi de salcâm la Cumpăna

În cadrul campaniei “LUNA SĂDIRII ARBORILOR”, Primăria comunei Cumpana, în parteneriat cu Clubul Rotary „Pontus Euxinus” Constanta și Direcția Silvică Constanța, au desfăşurat în data de 22 aprilie 2018, începând cu ora 9.00, o acțiune de plantare a 10.000 puieți salcâmi, pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră.
      "Este o continuitate a acțiunii pe care am întreprins-o în urmă cu zece ani pe aceste trei hectare care aparțin Primăriei. Am încercat să acoperim suprafața, dar unii dintre "gospodarii comunei" și-au băgat animalele pe acest teren și au mâncat ceea ce noi am plantat. Pe suprafața rămasă liberă continuăm plantarea,” a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
     Mulțumim din suflet pentru sprijinul acordat:
* celor 100 de jandarmi de la Jandarmeria Constanța condusă de domnul colonel Dima, precum și jandarmilor de la Gruparea Mobilă
* Auchan Constanța pentru prezența și susținerea activității de plantare de la Cumpăna
* domnului Ion Răzvan pentru sponsorizare unelte agricole
* Departamentului Egalitate de Șanse a Femeilor Social-Democrate, precum și tinerilor social-democrati ai județului Constanța.
* Clubului Rotary „Pontus Euxinus” Constanţa, efortul finanțării dumneavoastră nefiind în zadar. Spiritul rotaryan întotdeauna triumfă. De data aceasta prin protejarea mediului înconjurător.
* elevilor Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpana, împreună cu dascălii
* sportivilor Clubului Sportiv "Victoria Cumpăna" împreună cu antrenorii lor
* locuitorilor comunei Cumpăna
* doamnelor senioare din Ansamblul de Dansuri Populare „Doina Cumpenei”
* SC Metropolitan Constanța, pentru asigurarea transportului
     Mulţumim tuturor celor 423 de persoane care au luat parte la această activitate dedicată "Zilei Pământului".
"Salcâmii plantați astăzi vor creşte odată cu copiii noștri!"
"Iubim pământul, iubim natura, iubim viața!"

 

21.04.2018 - Vizita delegaţiei din Cumpăna în Turcia

Cu ocazila Zilei Copilului în Turcia, 23 aprilie, 20 de elevi ai Liceului Tehnologic ,,Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, împărţiţi în 2 grupuri, au vizitat Istanbulul şi Antalya.
     La Istanbul, elevii înscrişi la Club Sportiv ,,Victoria Cumpăna” au avut un meci amical cu elevii şcolii înfrăţite ,,Esenyurt”, iar elevii din ansamblul de dans „Kardelen” au participat la un festival internaţional de dans din oraşul Ayvalik.
      Fiind un eveniment de amploare pentru poporul turc, elevii nostri sunt însoţiţi de reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local Cumpăna (dl viceprimar Florin Neagu şi dl consilier Cadar Adinan), dl antrenor Cristian Mustacă şi doamnele profesoare Musledin Frides, Moraru Raluca şi Tănase Anca.

 

20.04.2018 - Burse pentru elevii merituoşi

Pe 20 aprilie 2018, un număr de 68 elevi ai claselor VI - VIII şi 17 elevi, în prezent clasa a IX-a, în cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, au primit bursele de la Consiliul Judeţean Constanţa, în baza rezultatelor deosebite obtinuţe la învăţătură şi disciplină, în semestrul al II-lea, an şcolar 2016-2017.
     Bursele au fost oferite de primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.

 

12.04.2018 - COMISIA PENTRU MEDIU, SCHIMBĂRI CLIMATICE ȘI ENERGIE (ENVE) COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Pe 12 aprilie 2018 s-au desfăşurat lucrările celei de-a 18-a şedinţe a Comisie ENVE din cadrul Comitetului European al Regiunilor.
     Doamna Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna a fost numită RAPORTOR pe avizul din proprie inițiativă pe tema „Modele de asumare a răspunderii la nivel local în domeniul energiei și rolul comunităților energetice locale în tranziția energetică din Europa”.
     Este foarte important pentru autorităţile locale din România să se poziţioneze pe această temă, atât în cadrul strategiei UE pentru schimbări climatice, cât şi pentru pregătirea ambiţioasă a Preşedenţiei Uniunii Europene în 2019.
     Avizul va reprezenta o ocazie pentru CoR pentru a aborda principalele puncte forte și limitările de modele energetice locale existente, de exemplu responsabilitatea participativă față de interesele inerente proiectelor de către cetățeni.
      În acest context, CoR ar putea să vizeze identificarea posibilităților pentru asigurarea faptului că energia produsă descentralizat creează fluxuri economice benefice pentru teritoriile locale.
Comunitățile energetice ar trebui evidențiate și analizate ca un tip de astfel de modele care au recunoscut potențialul de a implica cetățenii în punerea în aplicare a tranziției energetice și a economiei durabile, motivându-i să își asume responsabilitatea pentru amprenta de carbon.
      Obiectivul specific al avizului este să formuleze recomandări politice cu privire la modalitățile de eliminare a decalajului dintre mesajele politice și lipsa măsurilor practice concrete în această direcție (de exemplu, absența obiectivelor naționale strategice privind proiectele în domeniul energetic aflate în proprietatea comunității).
      Cele mai bune practici locale și regionale ar putea inspira măsuri politice la nivel național și al UE pentru a compensa dezavantajele, măsuri precum posibilitatea pentru comunitățile de energie să opereze în sistemul energetic și facilitarea integrării lor pe piață. Astfel, acest aviz ar putea oferi un impuls politic pentru statele membre să promoveze rolul comunităților energetice locale.
     „Comunitate energetică locală” înseamnă o cooperativă, o asociație, un parteneriat, o organizație non-profit sau o altă entitate juridică care este controlată efectiv de acționari sau membri locali, în general axată pe valoare și nu pe profit, implicată în producerea distribuită și în desfășurarea, la nivel local, a unor activități de operator de distribuție, de furnizor sau de agregator, inclusiv la nivel transfrontalier.
     Comunitățile energetice locale pot reprezenta o modalitate eficientă de gestionare a energiei la nivel de comunitate, prin consumarea energiei electrice pe care o produc fie direct în acest scop, fie pentru încălzire și răcire (centralizată), cu sau fără o conexiune la sistemele de distribuție..

 

05.04.2018 - Fă-le o bucurie

Pe data de 5.04.2018, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, au adus un strop de fericire și lumină în sufletele persoanelor vârstnice cu venituri reduse și persoanelor cu dizabilităţi gradul I(copii și adulți).
     Un număr de 270 de persoane vârstnice cu venituri reduse și persoane cu dizabilități gradul I (copii și adulți) au primit pachete conținând produse alimentare necesare hranei zilnice: ulei, zahăr, făină, orez și cozonac.
     Totodată, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna, Grădiniţele “Florilor” şi “Sf. Maria”, Liceul Tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, au demarat cu ocazia sărbătorilor de Paște campania locală de strângere de fonduri „Fă-le o bucurie!”.
     Pachetele pregătite au fost donate unui număr de 25 familii nevoiaşe identificate de către asistenții sociali ai Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul primăriei.

 

04.04.2018 - CEI MAI BUNI DINTRE CEI BUNI

Comuna Cumpana a găzduit în perioada 02-06.04.2018 un număr de 54 de elevi din şapte judeţe (Covasna, Iaşi, Olt, Buzau, Ialomiţa, Prahova şi Vrancea), participanţi la Olimpiada Naţională de Engleză “CEI MAI BUNI DINTRE CEI BUNI”. Pe 04.04.2018 elevii împreună cu profesorii însoţitori au fost invitaţi să viziteze sediul Primăriei Cumpăna, unde au fost întâmpinaţi de către doamna primar, ec. Mariana GÂJU, domnul viceprimar - Neagu Florin şi secretarul comunei - Nicolae Sorin Daniel. Le-au fost prezentate date despre monografia comunei şi principalele obiective de investiţii educaţionale, socio-culturale şi de dezvoltare a infrastructurii dezvoltate la nivelul comunei Cumpăna.

 

01.04.2018 - Şapte copii sub protecţie socială, botezaţi la Cumpăna!

A devenit o tradiție ca în zilele de sărbătoare comuna Cumpăna să se umple de credință și dragoste, pentru că la fiecare mare praznic oameni cu suflet mare botează copii aflați în asistență maternală și își iau responsabilitatea de a le rămâne acestora aproape în anii care urmează.
      La fel s-a întâmplat și de sfânta sărbătoare de Florii, când 7 micuți, 5 băieți și 2 fete, au fost creștinați în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Cumpăna.
    Au primit taina botezului în această sfântă zi și la fel de important este faptul că au de acum părinți spirituali care să-i ajute și să-i ghideze în viață.
     Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului alături de preoţii bisericii, iar primarul comunei, ec. Mariana Gâju le-a oferit în dar nașilor, icoane. Emoționați, nașii au mărturisit că bucuria pe care au trăit-o este greu de descris în cuvinte.
    De acum înainte, pentru Ioan Alexandru, Ceacir Viorel, Cristian Alexandru, Luca Ştefan, Ionel Viorel, Raluca Maria şi Bianca Maria, sfânta sărbătoare va avea o dublă semnificație.
Naşii care le vor veghea drumul in viaţa, sunt oameni cu credinţă, cu dragoste de aproapele lor, a declarat doamna primar.
    Evenimentul a fost organizat de către Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța..

 

31.03.2018 - Memorialul „Ioan Barbatei”

Componenţii echipei de lupte a Clubului Sportiv „Victoria” Cumpana, au participat în data de 31.03.2018 la Memorialul „Ioan Barbatei”ce s-a desfăşurat în cadrul Compexului Sportiv „Tomis” din municipiul Constanţa.
     La această competiţie internaţională au luat startul aproximativ 130 de sportivi, aceştia reprezentând loturile naţionale ale Greciei şi Italiei. precum şi mai multe cluburi din judeţele Constanţa şi Tulcea.
     Rezutatele obţinute de sportivii C.S.„Victoria” Cumpăna antrenaţi de profesorul Papazu George au fost de excepţie, avand în vedere faptul că aceştia au început practicarea acestui sport în urmă cu doar şase luni.
PRODAN MARIAN, categ.34 Kg – locul 1, medalia de aur.
SOMANDRU CRISTIAN, categ.48 kg – locul 1, medalia de aur.
MARIN ISABELA, categ.43 Kg – locul 2, medalia de argint.
TABERT ALINA, categ.53 Kg – locul 2, medalia de argint.
REGEP BIŢU, categ.51 Kg – locul 2, medalia de argint.
ADAM ANDREI, categ.92 Kg – locul 3, medalia de bronz.
      Doamna primar, ec.Mariana Gaju, alături de directorul clubului Răuţă Ion şi reprezentanţi ai administratiei publice locale au premiat noii campioni ai Clubului Sportiv „Victoria” Cumpăna, componenţi ai secţiei de lupte.

 

28.03.2018 - Prezentarea raportului anual privind starea economică, socială şi de mediu a comunei Cumpăna

Primăria comunei Cumpăna, a organizat pe 28 martie 2018, o dezbatere publică având ca temă principală "Prezentarea raportului anual privind starea economică, socială şi de mediu a comunei Cumpăna".
     La evenimentul ce s-a desfăşurat în sala mare a Căminului Cultural din localitate au fost prezenţi cetăţeni, locuitori ai comunei, agenţi economici, consilieri locali.
      Doamna primar a prezentat raportul de activitate pe anul 2017 alături de viceprimarul Florin Neagu, secretarul Sorin Daniel Nicolae, consilieri locali şi de funcţionari publici ai Primăriei Cumpăna.
Acest raport anual cumulează rapoartele de activitate pe anul 2017 ale Compartimentelor funcţionale din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Cumpăna, evidenţiind cu precădere obiectivele de activitate specifice, modul de atingere a acestora, respectiv aducerea la îndeplinire a hotărârilor Consiliului Local şi a dispoziţiilor emise de primar.
     Deasemenea, doamna primar a spus printre altele că misiunea Primăriei Comunei Cumpăna este asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi oferirea unor servicii publice locale de calitate, realizate în condiţii de eficienţă, într-un mod echitabil, transparent şi legal.
      "Aşa cum am încercat în fiecare an, acest raport nu vreau să reprezinte doar un act administrativ impersonal, ci să fie un instrument de informare a cetăţenilor cu privire la modul şi eficienţa rezolvării treburilor publice, a acţiunilor întreprinse pentru realizarea strategiilor, a modului de îndeplinire a obiectivelor propuse pe principalele domenii de activitate, manifestându-mi, încă o dată, deschiderea şi transparenţa faţă de cetăţean, încercând să îmbunătăţim în fiecare an calitatea şi eficienţa muncii noastre. Consider că datele prezentate în raport pot oferi cetăţenilor o imagine generală asupra activităţii noastre în anul care a trecut, asupra modului şi eficienţei rezolvării problemelor comunităţii locale", a precizat edilul Mariana Gâju.
     Ca o concluzie a prezentării raportului de activitate pe anul 2017, edilul Mariana Gâju a subliniat: "Ne propunem să fim un reper al eficienţei, coerenţei actului decizional şi transparenţei administrative, să susţinem crearea unei comunităţi active şi dinamice, să atragem investiţii şi să generăm proiecte de importanţă strategică pentru comună şi cetăţeni, şi toate acestea să conducă la creşterea calităţii vieţii în comuna Cumpăna. Prin intermediul prezentului raport, precum şi prin numeroasele acţiuni întreprinse pe parcursul mandatului meu, am dovedit că ne dorim o comunicare deschisă şi transparentă pentru a pune bazele unui parteneriat real între Primăria Comunei Cumpăna şi cetăţeni. Strategia de dezvoltare a comunei Cumpăna pentru următorii ani cuprinde măsuri pentru crearea de noi locuri de muncă şi sprijinirea investiţiilor, dezvoltarea educaţiei şi protecţia socială, dezvoltarea infrastructurii utilitare", a adăugat la finalul prezentării doamna primar, ec. Mariana Gâju.

 

27.03.2018 - Acelaşi neam, acelaşi plai şi-acelaşi grai!
UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Sub egida împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România, la 27 Martie 1918, Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” Constanţa, au organizat un spectacol cultural-artistic sub titulatura „Acelaşi neam, acelaşi plai şi-acelaşi grai!”, în sala mare a Casei de Cultură din localitate.
     Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureş şi Crişana au decis, la rândul lor, Unirea cu ţara, evenimentul de constituire a statului român modern al cărui centenar îl sărbătorim în acest an.
     În anul Centenarului, când sărbătorim 100 de ani de existenţă modernă a României, avem datoria să ne arătăm recunoştinţa faţă de înaintaşii noştri care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918 şi să regăsim acele valori care ne unesc şi ne dau putere.
     La acest eveniment au fost prezenţi: doamna dr. Luminiţa STELIAN, bibliograf Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” Constanţa, doamna dr. Anca Angela DOBRE, bibliograf Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” Constanţa, domnul colonel REMUS MACOVEI, Preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” Constanţa, domnul Dănescu Cătălin Preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Constanţa domnul profesor Ion MOICEANU.
      Această zi a fost omagiată prin cântec, dans şi poezie de către elevi ai Lceului Tehnologic ,,Nicolae Dumitrescu”, sub îndrumarea doamnelor profesor Corina Sîrbu şi Ofelia Verişan, care au susţinut un mic montaj literar-artistic „DIN DOR DE BASARABIA”, de solişti vocali: Adriana Ivanciu, Walter Ghicolescu, Ştefania Luzinschi, Elena Iordan, Cătălin Câmpanu, precum şi membri ai Ansamblurilor Folclorice ,,Muguraşii Cumpenei, „Doina Cumpenei” şi ,,Boboceii Cumpenei”, care, de asemenea, au încheiat evenimentul cu un frumos moment artistic, toate acestea având ca obiectiv valorizarea acestui act deosebit de important, scris în cartea de istorie a neamului românesc. Biblioteca Judeţeană „I.N.Roman” Constanţa a celebrat acest eveniment printr-o expoziţie de carte despre Basarabia, precum şi o prezentare documentară a momentului istoric.
     De asemenea, în cadrul evenimentului a fost sărbătorit şi veteranul de război Ioan Ceapă, locuitor al comunei Cumpăna, care, pe 30 martie, împlineşte onorabila vârstă de 101 ani.
     „Cea mai mare grijă a noastră, a autorităţii publice locale, a dascălilor, a părinţilor este să-i învăţăm pe copiii noştri care ne sunt rădăcinile, cine sunt cei care s-au luptat ca noi astăzi să fim liberi şi să fim unul din statele libere, unite, ale globului pământesc. E important ca tinerii să cunoască istoria propriului popor”, a transmis doamna primar.

 

24.03.2018 - „Noi toţi, suntem România”!

Sâmbătă, 24 martie, în comuna Cumpăna, au început filmările pentru realizare proiectului „Noi toţi, suntem România”! Acest proiect constă în realizarea unui film documentar dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, un mic tribut plătit pe altarul eroilor înfăptuitori ai României de azi, casa noastră comună, indiferent de originile etnice.
     Susținut integral de către doamna deputat Mariana Venera Popescu, reprezentantul comunității macedonene din România în Camera Deputaților, proiectul cuprinde filmări în cinci zone istorice: Dobrogea, Moldova, Transilvania, Banat și Oltenia.
     La această lecţie de istorie desfăşurată în comuna Cumpăna, prezentată de primarul comunei, ec. Mariana Gâju, protagoniştii principali au fost cei doi veterani de război, dl. Ceapa Ioan şi dl. Crăciun Gheorghe alături de câţiva tineri ai comunei, elevi ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, îmbracaţi în costume tradiţionale.
     La eveniment au mai participat preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Constanţa - dl. Macovei Remus şi preşedintele „Clubului Înţelepţilor” din comuna Cumpăna –dl. Maravei Panait.

 

20-23.03.2018 - Cea de-a 128-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor la Bruxelles

Primarul comunei Cumpana, ec. Mariana GAJU a participat în perioada 22-23 martie 2018 la cea de-a 128-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor la Bruxelles.
     În cadrul lucrărilor are loc şi întrunirea Delegaţiei României din cadrul CoR, precum şi şedinta Grupului Interregional Carpaţi.
Temele supuse dezbaterii au fost:
 Așteptările autorităților locale și regionale din UE în ce privește viitorul cadru
financiar multi anual – strategie europeană pentru industrie: rolul și perspectiva autorităților locale și regionale.
 Integrarea migranților și coeziunea socială.
 Punerea în aplicare a agendei europene privind migrația.
 Stimularea conectivităţii în bandă largă în Europa.
 Evaluarea la jumătatea perioadei a FSE, în pregătirea propunerii post-2020.
 Costurile și riscurile lipsei de coeziune: valoarea strategică a politicii de coeziune
pentru atingerea obiectivelor tratatului și abordarea noilor provocări la adresa regiunilor europene.
 Includerea autorităților locale și regionale din Balcanii de Vest în inițiativele UE
privind cooperarea macroregională, transfrontalieră și alte tipuri de cooperare transnațională.
 Modificarea Programului de sprijin pentru reforme structurale și noi instrumente
bugetare pentru zona euro.
Pe 22 martie 2018, în cadrul Grupului Partidului Socialiştilor Europeni ( PSE) din cadrul Comitetului Regiunilor, doamna primar, ec. Mariana Gâju a susţinut Egalitatea de Gen: Ponderea în structurile politice şi administrative în componenţa delegaţiilor fiecărei ţări membre în Comitetul Regiunilor, precum şi în întregul Comitet să fie 50% femei şi 50% bărbaţi.
„Din punctul meu de vedere, este pentru prima dată când văd în cadrul unei instituţii europene susţinerea parităţii de către bărbaţi, deci nu este numai o luptă a femeilor pentru promovarea femeii, ci şi o recunoaştere a abilităţilor manageriale şi diplomatice a femeii în aceste momente încrâncenate pentru Uniunea Europeana.
     Am susţinut: pentru ca acest deziderat să poată fi îndeplinit, trebuie ca în fiecare ţară, femeia să fie lăsată să candideze, să fie susţinută de partidul politic pe care îl reprezintă, pentru a putea obţine o funcţie de ales local, funcţie care să îi permită să acceadă într-o instituţie europeană, precum şi recunoaşterea profesionalismului femeii, al devotamentului, solidaritatea şi echilibrul puse în orice domeniu de activitate.
      Pe 23 martie 2018, în cadrul şedinţei Sesiunii plenare a COR, primarul comunei Cumpăna, a participat la simpozionul cu tema ’’FEMEIA ÎN ARTA PENTRU PACE’’ – WOMEN IN ART FOR PEACE”.
     La acest simpozion a luat cuvântul în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Comunelor şi Regiunilor, subliniind faptul că femeile pot răspunde prin arta acţiunilor conflictuale, războinice pe care le manifestă de cele mai multe ori bărbaţii. În cazul de faţă, pictura îndeamnă la REFLECŢIE, FRUMUSEŢE, ARMONIE, STABILITATE, într-un cuvânt PACE , atât pentru noi, dar mai ales pentru copiii noştri.

 

20.03.2018 - Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială

Cu prilejul Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale, celebrată în cadrul Galei Naţionale a Asistenţei Sociale, reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială al comunei Cumpăna, alături de doamna primar, ec. Mariana Gâju şi secretarul comunei, dl Sorin Daniel Nicolae, au participat la premierea celor mai merituoşi asistenţi sociali din ţară.
     Evenimentul a avut loc marți, 20 martie 2018, începând cu ora 1830 la Ateneul Român.
     Recunoașterea publică, rezultatele profesionale deosebite, constituirea de modele de urmat și contribuția la promovarea imaginii profesiei, au stabilit și anul acesta câștigătorii.
     Câștigătorii au fost aplaudați la scenă deschisă în cadrul celei de-a cincea ediții a evenimentului organizat de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR)
      Pentru cele 18 categorii premiate, au fost nominalizate 625 de persoane din întreaga țară, de la asistenți sociali până la ziariști și politicieni.
     Pe această cale o felicităm pe doamna Marinela Grigore, preşedinte al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România - filiala Constanţa, cu ocazia câştigării premiului pentru - Întreaga Carieră în Promovarea Asistenţei Sociale.

 

19.03.2018 - Vizită în cadrul fostului Consulat al R.P. Chineze din Constanţa

Luni, 19 Martie, la iniţiativa ambasadorului R.P. Chineze la Bucureşti, Excelenţa Sa, Domnul Xu Feihong şi a soţiei acestuia doamna Tan Yuxiu, doamna primar, ec. Mariana Gâju a fost invitată în cadrul fostului Consulat al R.P. Chineze din Constanţa, la o cină a prieteniei unde au fost discutate probleme de interes comun.
     Au mai fost invitaţi să participe, preşedintele organizaţiei judeţene PSD Constanţa-domnul Felix Stroe, prefectul judeţului Constanţa - domnul Ioan Albu, preşedintele Consiliului Judetean Constanţa - domnul Horia Ţuţuianu, primarul municipiului Constanţa - domnul Decebal Făgădau.

 

18.03.2018 - Debut cu dreptul pentru antrenorul Vasilică Cristocea
pe banca Victoriei Cumpăna

Pe 18 martie 2018, în primul meci din returul Ligii a V-a, echipa de fotbal seniori a C.S. „Victoria Cumpăna”, pregătită de către tehnicianul Vasilică Cristocea s-a impus în deplasare cu scorul de 2-0 în meciul contra celor de la „Speranţa Nisipari”.
     Vasilică Cristocea a semnat în luna ianuarie a anului 2018 un contract pe durată nedeterminată cu echipa „Victoria Cumpăna” și are ca obiectiv prioritar pentru acest sezon salvarea de la retrogradare.

 

17.03.2018 - Sărbătoare sportivă la Cumpăna !
„Cupa Primăverii” la sabie

Pe 17 martie, începând cu ora 12:00, sala de sport a Clubului Sportiv "Victoria Cumpăna" din str. Dacia, a găzduit prima ediţie a concursului intitulat „Cupa Primăverii” la sabie, individual.
     Concursul a fost dedicat copiilor (băieţi si fete) cu vârste cuprinse între 8 – 13 ani componenţi ai C.S „Victoria” Cumpăna si A.S „Astiana” Constanta. Competiţia a fost un bun prilej de verificare, în principal a sportivilor clubului nostru pregătiţi de antrenorul Sebastian Bezem, care au participat pentru prima dată la o competiţie oficială.
     La eveniment au participat: doamna primar, ec. Mariana Gâju, viceprimarul Neagu Florin, directorul DJST Constanţa, doamna Mariana Solomon, directorul CS „Victoria” Cumpăna Ion Răuţă, dl. Gheorghe Horia şi dl. Svancu Viorel din partea Asociaţiei Judeţene de Scrimă şi doamna Paula Vintilă director economic C.S „Victoria” Cumpăna.
     Toţi copiii au primit diplome de participare şi medalii.
”Cupa Primăverii”
Categoria 12-13 ani feminin – Adam Mădălina – C.S „Victoria” Cumpăna
Categoria 10-11 feminin – Ercuta Iulia – A.S „Astiana” Constanţa
Categoria 12-13 ani, masculin – Sivriu Sebastian –A.S „Astiana” Constanţa
Categoria 10-11 ani , masculin – Pană Alexandru – C.S „Victoria” Cumpăna
Cel mai tânăr sabreur - Cimpoiaşu Teo – C.S „Victoria” Cumpăna
Cea mai tânăra sabreaore – Chiriţă Violeta, C.S „Victoria” Cumpăna
Cel mai bun atac – Diaconu Silviu – C.S „Victoria” Cumpăna
Cea mai buna paradă – Dicu Teodora – C.S „Victoria” Cumpăna
     Micii sportivi au fost arbitraţi de către Cosmin Kortyan vice campion mondial la tineret.
     Concursul a fost organizat de C.S. „Victoria” Cumpăna cu sprijinul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret şi Asociaţia Judeţeană de Scrimă.
Reamintim:
     Între anii 2006-2008 scrimerii de la Cumpăna în colaborare cu cei ai C.S „Farul” au participat şi au obţinut medalii la campionatele naţionale de scrimă.

 

17.03.2018 - Micii fotbalişti de la Cumpăna au început cu bine returul campionatului judeţean de fotbal

Pe 17 martie s-a reluat returul campionatului judeţean de fotbal juniori, campionat în care C.S.„Victoria” Cumpăna a participat cu două echipe, la categorii de vârstă diferite.
    Micii fotbalişti au început cu dreptul acest retur de campionat, ambele echipe pregătite de antrenorul Cristian Mustaca reuşind sa obţină victoria.
    În primul meci: Juniori D2 ( 2006)
C.S.„Victoria” Cumpăna – „Aurora” 23 August Locul 1 în grupa 4 2
Marcatori: Tănase Marco-2, Cristescu Daniel-1, Grecu Alin-1
În al doilea meci: Juniori E (2007)
C.S. „Victoria” Cumpăna – SSC „Farul” Constanţa Locul 6 în grupa 3 0
Marcatori : Luzinschi Rareş-1, Leontescu Vlăduţ-1, Popa Robert-1.

 

16.03.2018 - „Săptămâna Mondială a Banilor” ( Global Money Week )

În perioada 12-16 aprilie 2018, Banca Naţională a României în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Child and Youth Finance International (CYFI) organizează sub egida proiectului „Să vorbim despre bani şi banci”, programul internaţional „Săptămâna Mondială a Banilor”( Global Money Week )
     Cu această ocazie, la data de 16 martie, în cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, elevilor din ciclu primar le-au fost prezentate de către reprezentantul BNR atât noţiuni economice de bază, cât şi informaţii despre istoria monedei naţionale.
     Din partea BNR sucursala regională Constanţa a fost prezentă pentru a susţine acest proiect, doamna Nicoleta Istrate Scradeanu, referent de specialitate în cadrul biroului de educaţie financiară, muzeu şi comunicare.
     La acestă acţiune le-au fost alături elevilor, directoarea liceului doamna Monica Nuţu şi doamna primar, ec Mariana Gaju.
    Proiectul „Să vorbim despre bani şi bănci”, proiect dedicat elevilor din învăţământul preuniversitar a fost lansat în anul 2011 şi are ca scop însuşirea de către elevi a unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar bancar.
    Elevii din Cumpăna au fost foarte curioşi să afle noţiuni despre economisire, credit, dobândă, istoria monedei naţionale şi rolul băncii centrale.
    Punctul de interes maxim a constat în vizionarea unor filme educaţionale, (interactive) cu accent pe monedele şi bancnotele vechi, dar şi cele actuale aflate în circulaţie, precum şi noţiuni privind elementele de siguranţă ale acestora.
     Surpriza a venit la final, atunci când doamna primar le-a făcut o promisiune copiilor prezenţi. O vizită atât la sediul BNR sucursala Constanţa, dar şi la sediul central al Băncii Naţionale a României din Bucureşti.

 

15.03.2018 - Sportul, pentru dezvoltarea personalității
"Campionii României în școli, licee și universități”

În sala de sport din Campusul Școlar Cumpăna, peste 500 de copii dintre care 380 din cadrul Clubului Sportiv "Victoria Cumpăna", antrenori, invitați și reprezentanți ai administrației publice locale alături de primarul Mariana Gâju au lansat, într-un cadru festiv, proiectul intitulat "Campionii României în școli, licee și universități”.
      Cumpăna a fost aleasă prima localitate din mediul rural unde se lansează acest proiect, implementat de Guvernul României și la nivel județean de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
     Pe bună dreptate această decizie, mai ales că aici, copiii, indiferent de vârsta lor, au la dispoziție tot ceea ce este necesar practicării sportului: trei baze sportive performante și antrenori - foști campioni naționali, cu renume în domeniul lor de activitate.
     Au răspuns invitației la evenimentul de lansare a proiectului Mariana Solomon, directorul DSJ Constanța, Mihai Orzan și Negraru Alexandru - consilieri sportivi, Marian Țuțuianu - consilier tineret, Ion Răuță - directorul Clubului Sportiv „Victoria Cumpăna”, dar și campioni naționali care au făcut carieră sportivă.
     "Bine ați venit la Cumpăna, dumneavoastră, campionii României!", le-a transmis primarul comunei, Mariana Gâju, invitaților, echipei de baschet „Athletic Club” Constanța și handbal - CSU Nepun care au venit să le arate copiilor că fiecare dintre ei poate ajunge campion dacă ai pasiune pentru sportul practicat.
     "Este o zi istorică pentru sportul cumpănean și pentru liceul nostru pentru că are acești oaspeți. Acest proiect se desfășoară după ce a fost lansat de Guvern în luna noiembrie a anului trecut. Este cunoscut parteneriatul dintre Ministerul Educației și Ministerul Tineretului și Sportului. Cele două instituții județene, Direcția de Sport și Tineret au ales comuna Cumpăna să aibă prima lansare în mediul rural al acestui proiect. Asta arată că instituțiile abilitate recunosc cât de mult am muncit până acum, administrația publică locală, în 18 ani de zile, investind în bazele sportive.
     Această alegere ne obligă ca în continuare să depunem toate eforturile în sprijinul sportului cumpănean."
     Edilul comunei a promis că va fi tot timpul în spatele antrenorilor și îi va susţine să-și continue performanța lor prin copiii din Cumpăna. Mai ales că unii dintre ei au devenit și fii ai comunei cum ar fi: antrenoarea de la gimnastică ritmică, fosta campioană balcanică, Elena Vlad ori Ioan Răuță - Președintele Clubului „Victoria Cumpăna”.
     La eveniment au fost prezenți și echipa de baschet a Clubului „Athletic” Constanța alături de profesorul Bogdan Ivanovici care i-au provocat pe sportivi la jocuri demonstrative.
     De asemenea, schimb de pase și mici trucuri de joc au schimbat și handbalistele de la CSU Neptun, campioane naționale, cu sportivele din cadrul clubului C.S. „Victoria Cumpăna”.
Copiii de la scrimă, dar și micile gimnaste de la secţia gimnastică ritmica, au arătat celor prezenți, pasiune cu care practică fiecare sportul ce le definește.
     Ropotele de aplauze și glasurile de bucurie ale copiilor au încheiat evenimentul care a pus comuna Cumpăna pe harta sportului național.

 

15.03.2018 - Mame pentru viață. Viață pentru mame

În data de 15 martie, Fundaţia World Vision România, împreună cu Merck Sharp and Dohme (MSD) România au dat startul unui proiect amplu la Cumpăna, "Mame pentru viață. Viață pentru mame", în prezenţa a 50 de eleve de la Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" și a primarului comunei, ec. Mariana Gâju.
    "Mame pentru viață. Viață pentru mame" este un proiect unic în România care își propune să dezvolte un model integrat şi inovativ de servicii de planificare familială, sănătate reproductivă şi asistenţă a gravidelor, în anumite zone din țara noastră. De asemenea, se dorește ca nicio mamă să nu mai moară dând viață.
     În cadrul Centrului Multifuncțional de Asistență Socio - Medicală Cumpăna, mai multe eleve din cadrul liceului din localitate au avut parte de o lecție de viață. O lecție predată de medicul Cornelia Scărlătescu, căreia i s-a alăturat, cu căldură și doamna primar. Înainte de a porni orice discuție legată de cauzele ratei mortalității scăzute în rândul mamelor ori despre sarcinile nedorite ale fetelor de 12 - 15 ani, cei prezenți au vizionat un filmuleț de prezentare a unui caz social. O fată dintr-o zonă defavorizată a țării, rămasă fără tată din copilărie, a rămas însărcinată la 13 ani cu primul copil, iar acum, la 16 ani, era însărcinată cu al doilea.
    A urmat o discuție liberă în care fetele au fost sfătuite să se adreseze mamelor ori personalului specializat la vârsta critică a adolescenței pentru orice problemă pe care o au legată de viața intimă și eventualitatea apariţiei unei sarcini.
     "În Cumpăna avem peste 3.000 de tinere cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani. Este firesc ca administrația publică locală prin serviciul de asistență socială să acorde o atenție deosebită mamei, copiilor nedoriți. Tocmai de aceea, proiectul inițiat de World Vision se adresează elevelor de liceu pentru a le informa de ceea ce înseamnă nașterile nedorite”,a declarat doamna primar.

 

08.03.2018 - Ziua Internaționala a Femeii, organizata de Clubul de Femei al Ambasadei Chinei

În ziua de 8 martie 2018, la invitația Excelentei Sale, domnul Xu Feihong, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România și a soției sale, doamna Tan Yuxiu, femeile social democrate din Romania au participat la evenimentul de sarbatorire a Zilei Internaționale a Femeii, organizat de Clubul de Femei al Ambasadei Chinei.
     La eveniment au participat doamna Viorica Dancila – primul ministru al Romaniei, doamna Gabriela Firea – primarul general al capitalei, doamna Maria Lazar – secretarul general al Organizatiei Femeilor Social Democrate din Romania, alaturi de doamne ministru din Guvernul Romaniei, doamne parlamentar, presedinte ale organizatilor judetene de femei social democrate, dar si doamne primar.
     Primarul comunei Cumpana, judetul Constanta, doamna Mariana Gaju a participat cu onoare la acest la eveniment.
     Ambasadorul Xu a ținut un discurs și a urat un sincer „la mulți ani” tuturor oaspetelor, a apreciat în mod pozitiv realizările remarcabile ale Chinei și României prin implicarea femeilor, și a felicitat călduros faptul că doamna Dăncilă a devenit prima femeie Prim-Ministru din istoria României.
     Excelenta Sa, domnul Ambasador Xu Feihong a relatat că România si China întrețin o prietenie tradițională, iar schimburile dintre femei joacă un rol special pentru promovarea relațiilor bilaterale.
     La eveniment, Excelenta Sa, domnul Ambasador Xu Feihong, împreună cu invitatele au cântat imnurile naționale ale Chinei și României, diplomatele și soțiile diplomaților chinezi au prezentat o paradă de cheongsam, rochie tradițională chineză.
     Ținând cont de sărbătorirea Centenarului Marii Unirii a României, diplomații chinezi au cântat „Hora Unirii”.
     Bucătarul chinez a prezentat gastronomia chineză, iar gazda și musafirii au preparat împreună colțunași, au gustat mâncarea chinezească și stat de vorbă despre prietenie.

 

05.03.2018 - Proiectul „ACTIVE” finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră INTERREG V-A, România-Bulgaria 2014-2020

Pe data de 5.03.2018, în cadrul Centrului Multifuncțional de Asistență Socio-Medicală din comuna Cumpăna, a avut loc deschiderea oficială a cursurilor ce fac parte din proiectul „ACTIVE”. Proiectul este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră INTERREG V-A, România-Bulgaria 2014-2020, Axa prioritară 4. Perioada de implementare - 18 luni (august 2017 - în prezent se află în derulare).
     Primăria comunei Cumpăna este parteneră alături de Primăria comunei Tuzla, Primăria comunei Agigea și Primăria municipiului Balcic în implementarea Proiectul ,,ACTIVE,, INTERREG V-A, România-Bulgaria.
     Valoarea contribuţiei Uniunii Europene este de 379.934,1 euro.
      La deschiderea acestui eveniment au fost prezenți, primarul comunei Cumpăna - ec. Mariana Gâju, Radu George – reprezentant Centru de Formare Profesională, precum şi reprezentanții Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul comunei Cumpăna.
Vor fi calificate 50 de persoane, din fiecare localitate, în meseriile: administrator de pensiune, babysitter, instalator tehnico-sanitare, agent de pază, brutar/ patiser. Persoanele vor fi selectate din grupa de vârstă 55-70 ani, prioritate fiind acordată persoanelor fără loc de muncă. Cursanții vor urma obligatoriu întregul program de formare, alcătuit din: 1 curs din cele menționate mai sus, 1 curs IT pentru începători și 1 curs de limbă străină la alegere între germană/engleză/italiană/spaniolă.
     Pentru buna desfășurare a acestor activități, o sala de curs a fost utilată cu mobilier si echipamente IT de ultimă generație, necesare desfășurării în cele mai bune condiții a următoarelor cursuri GRATUITE de calificare profesională:
- administrator de pensiune (40 zile) – locuri disponibile 10;
- babysitter (20 zile) locuri disponibile 10;
- instalator instalaţii tehnico-sanitare (50 zile) – locuri disponibile 10;
- agent de pază (35 zile) – locuri disponibile 10;
- brutar/patiser (35zile) – locuri disponibile 10;
- cursuri de limbă străină (engleză/italiană/spaniolă/germană) pentru începători (10 zile);
- cursuri iniţiere utilizare calculator (10 zile).
CONDIŢII DE ÎNSCRIERE:
- grupa de vârstă: 55-70 de ani;
- minim 8 clase absolvite;
- domiciliul pe raza localităţii Cumpăna.
Prioritate la înscriere vor avea persoanele fără loc de muncă.

 

01.03.2018 - Voluntari de 1 Martie

În urma mobilizării din ziua de 1 martie 2018, orele 8:30, s-au creat echipe de voluntari din comună formate din: Cristu Aurel, Vasile Anișoara, Tănase Anca, Regep Zobor, Ene Ion Titus, Vasilca Ion, Capbun Ion, Florea Leonard. Aceștia au ajutat la eliberarea căilor de acces către locuințele și anexele a 15 bătrâni aflați în situații dificile, totodată fiindu-le oferită și masa de prânz, cu sprijinul familieiTănase.
      „Dragi locuitori ai comunei Cumpăna, vă multumesc că v-ați oferit voluntari pentru a da o mână de ajutor,atât celor aflați in nevoie,cât și autorităților de pe raza comunei, care necontenit au luptat cu vremea nefavorabilă și cantitățile mari de zăpadă. Mulțumesc familiei Lică și Mariana Tănase, care prin firma de catering pe care o dețin, s-au oferit să ducă mâncare la domiciliul bătrânilor.
      “Ne rugăm ca bătrânii sa fie sănătoși și să aibă parte de dragostea și grija familiilor lor”.
Cinste Vouă dragi voluntari!
      Cu respect și prietenie, al dumneavoastră Primar, Ec. Mariana Gâju.

 

24.02.2018 - De Dragobete, Iubeşte Româneşte la Cumpăna

Astazi, 24 februarie, incepând cu ora 15:00, în sala de spectacole a Casei de Cultură din Cumpăna, Primaria si Consiliul Locval Cumpăna au organizat un minunat spectacol susţinut de Cristi Proca, Sorin Suteu, Rodica Rodion alături de membrii Ansamblurilor Folclorice “Româncuta” si „Muguraşii Cumpenei”, Şcoala de Dans „Laura Dance Studio”, Şcoala de „Balet Nicolae Spirescu”,solistii vocali Elena Iordan, Bianca Luzinschi si Catalin Campanu.
     Spectatorii s-au bucurat de un regal artistic, într-un spectacol plin de emoție, de sensibilitate şi candoare.
     De Dragobete, cuplurile tinere şi vârstnice se întâlnesc pentru ca iubirea lor să ţină tot anul, precum a păsărilor ce se “logodesc” în această zi, pentru a omagia perpetuarea vieţii pe pământ, pentru păstrarea vie a dragostei unul faţă de celălalt şi a dragostei faţă de semeni.

 

22.02.2018 - Secretar de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, in vizită la Cumpăna

In urma mai multor adrese inaintate catre Ministerul Transporturilor, astazi, 22 februarie 2018, s-a deplasat in comuna Cumpana, domnul Mircea Sorin Biban, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor.
     Impreuna cu reprezentantii administratiei publice locale au discutat posibilitatea efectuarii lucrarilor de acces in autostrada A4.
     Au fost luate in discutie trei variante. Doua de intrare – iesire in autostrada A4 si varianta ocolitoare a comunei pe drumul de pe marginea canalului, drum care va fi folosit indeosebi pentru utilajele de tonaj greu.
     Tot in cadrul acestei intruniri s-a discutat problema legata de gasirea unor solutii privind fluidizarea traficului rutier spre municipiul Constanta. Aici au fost luate in discutie doua variante.
     Prima varianta este drumul cu acces din DN39E catre Lazu – Selgros, drum cunoscut in termeni populari, ca „drumul hotilor”. Al doilea drum este cel cu acces din DN39E catre prelungirea strazii Hatman Arbore.
     Impreuna cu reprezentanti ai municipalitatii Constanta si cei ai comunei Agigea se vor identifica solutiile legale in vederea realizarii acestor drumuri de legatura, care vin in ajutorul locuitorilor comunei Cumpana, ai municipiului Constanta si comunei Agigea.
     In urmatoarea perioada reprezentantii ministerului transporturilor vor identifica sursele de finantare si cadrul juridic necesare realizarii proiectelor.

 

21.02.2018 - Donaţie de alimente, îmbrăcăminte, produse de uz casnic din partea Societății Naţionale de Cruce Roşie, filiala Constanța

Pe 21.02.2018 reprezentanți ai Societății Naţionale de Cruce Roşie, filiala Constanța au fost prezenți la Cantina Socială din cadrul bisericii „Sfanta Cuvioasa Parascheva”din comuna Cumpăna. Aceștia au donat alimente, îmbrăcăminte şi produse de uz casnic copiilor şi familiilor lor, beneficiari ai serviviilor sociale.
     Au fost prezenți doamna Carmen Lungu-director Societatea Națională de Cruce Roșie filiala Constanța, însoțită de voluntari, viceprimarul comunei Cumpăna-domnul Neagu Florin, alături de reprezentanți ai Serviciului Public de Asistență Socială.
    În numele administrației publice locale, domnul viceprimar Neagu Florin le-a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect pentru donație, urându-le totodată succes în cadrul viitoarelor acțiuni.

 

20.02.2018 - „Produs tradiţional dobrogean“ devine marcă înregistrată

Astazi, 20 februarie 2018, la Parlamentul României – în cadrul Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice a avut loc lansarea inițiativei de înregistrare a mărcii „Produs Tradițional Dobrogean”.
     Evenimentul a fost susținut de administrația publică locală a comunei Cumpăna. Din delegația comunei Cumpăna condusă de doamna primar ec. Mariana Gâju, fac parte reprezentanți ai primăriei Cumpăna, reprezentanții conducerii Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Constanța, precum și reprezentante ale „Asociației Gospodinelor din comuna Cumpăna” si ai „Asociația Fermierilor din sectorul zootehnic din comuna Cumpăna”.
     Gospodinele reprezentante ale tuturor etniilor conlocuitoare, administratori ai unor microfabrici de panificatie si de procesare a cărnii din comuna Cumpăna, precum si producători ai vinului din județul Constanța au prezentat „Produsele Tradiționale Dobrogene”, care s-au bucurat de un real succes și au primit asigurări de la parlamentari că vor înregistra marca “Produs Tradițional din Dobrogea” la O.S.I.M. (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) în maxim șase luni.
     Lanarea mărcii „Produs Tradițional Dobrogean” are ca scop promovarea produselor tradiționale cu specific dobrogean la nivel național și european, cât și coordonarea acestei inițiative cu activitățile desfășurate de către Comisia de specialitate a Parlamentului României, Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării Regionale și autoritățile locale.
     Evenimentul a fost susținut și de parlamentari constănțeni: senator – doamna Cristina Dumitrache, senator – domnul George Vișan, deputat – domnul Antal István-János și secretar de stat în cadrul Departamentului pentru relații Interetnice din Guvernul României - domnul Amet Aledin.

 

18-21.02.2018 - Lucrările celei de-a XXI-a sesiuni ordinare A Adunării generale a Asociației Comunelor din România
ROMÂNIA CENTENAR: 1918-2018

Comunele din România – 100 de ani de existență în România Mare.
     În perioada 18 – 21 februarie 2018 s-a desfăşurat la București, Hotel Rin Grand, cea de-a XXI-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.).
    Evenimentul a avut un caracter aniversar, celebrând 100 de ani de la Marea Unire din 1918.
Lucrările celei de-a XXI-a sesiuni ordinare, cu caracter jubiliar, a Adunării Generale s-au desfășurat sub Auspiciile Familiei Regale a României.
     Deschiderea oficială a celei de-a XXI-a sesiuni ordinare, cu caracter jubiliar, a Adunării generale - „Centenarul Marii Uniri de la 1918” a fost asigurată de ALTEȚA SA REGALĂ PRINCIPELE RADU.
     În cadrul Adunării Generale a A.Co.R., domnul academician Emil-Răzvan THEODORESCU a susţinut o alocuțiune dedicată prezentării importanței Marii Uniri din anul 1918 pentru istoria României.
     Cea de-a XXI-a sesiune ordinară a Adunării Generale a A.Co.R. a avut loc în prezența a peste 500 de primari de comune din țară, membri ai Corpului Profesional al Secretarilor comunelor din România, membri ai Guvernului României, reprezentanţi ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Asociației Chineze de Prietenie Internațională a Orașelor (CIFCA), Comitetului European al Regiunilor (CoR)- reprezentat de Secretarul general al European Alliance Group, domnul Micheal Ó CONCHUIR.
     Filiala județeană Constanța a Asociației Comunelor din România este reprezentată de doamna primar, ec. Mariana Gâju, în calitate de președinte, alături de primarii comunelor: Agigea, Castelu, Chirnogeni, Crucea, Gârliciu, Grădina, Lumina, Ostrov, Pantelimon, Pecineaga, Siliștea, Târgusor, Topraisar, Tuzla și Vulturu.
     La lucrări au participat președintele Corpului Profesional al secretarilor, filiala Constanța, domnul jr. Daniel-Sorin Nicolae și secretarii unităților administrativ teritoriale, membri ai corpului profesional al secretarilor comunelor din România.
     Lucrările Adunării Generale au inclus subiecte legate de activitatea curentă a asociației, propuneri legislative menite să îmbunătățească activitatea de la nivelul comunelor, conferirea titlului, certificatului, plachetei și diplomei de excelență „PRIMAR DE 5 STELE”, ce se acordă primarilor comunelor din România ca răsplată a meritelor importante și în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de cinci ori în această funcție.
     De la nivelul județului Constanța sunt premiați primarii următoarelor comune : Amzacea, 23 August, Castelu, Costinești, Crucea, Cumpăna, Chirnogeni, Gârliciu, Mihai Viteazu, Siliștea, Topraisar.
     Tot în cadrul Adunării Generale se conferă trofeul şi diploma „Nicolae Sabău”, ordinul şi diploma „Corneliu Leu”, ordinul, trofeul şi diploma „Ivan Patzaichin”, trofeul şi diploma „Zetea”. Din judeţul Constanţa au fost nominalizate pentru aceste premii comunele Horia şi Cumpăna.
    A.Co.R. este o asociație de utilitate publică înființată în anul 1997, una dintre cele patru asociații reprezentative ale autorităților administrației publice locale. Misiunea sa este de a realiza o uniune mai strânsă între comunele din România, promovând idealurile și principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale. Activitatea desfășurată până în prezent a avut în vedere reprezentarea comunelor în forurile legislative, dezvoltarea de programe pentru eficientizarea activităților din primăriile de comune, implementarea de proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale etc.

 

15.02.2018 - Dezbatere publică despre bugetul comunei Cumpăna

Primăria comunei Cumpăna a organizat la data de 15 februarie 2018 o dezbatere publică având următoarele teme:
1. BUGETUL LOCAL DE VENITURI ŞI CHELTUIELI al unităţii administrativ teritoriale Cumpăna, capitolele FUNCŢIONARE şi DEZVOLTARE pentru anul 2018.
2. BUGETUL DE VENITURI ŞI CHELTUIELI PE ANUL 2018 al S.C. SALUBRIZARE ŞI GOSPODĂRIE CUMPĂNA S.R.L.
3. BUGETUL DE VENITURI ŞI CHELTUIELI PE ANUL 2018 AL CLUBULUI SPORTIV " VICTORIA" CUMPĂNA.
     Doamna primar a prezentat locuitorilor comunei Cumpăna proiectul de buget pe anul 2018 alături de viceprimarul Florin Neagu, secretarul comunei Sorin Daniel Nicolae, consilieri locali şi de funcţionari publici ai Primariei Cumpăna.
     Edilul a informat că veniturile totale planificate sunt în sumă de 52.416.204 lei, în creştere cu 16,34% faţă de anul 2017.
     Suma alocată pentru investiţiile din comună, reprezintă 69% din valoarea totală a bugetului, investiţiile fiind în sumă de: 36.170.043 lei ( 7.762.145 EURO);
    Primarul Mariana Gâju a spus printre altele că misiunea Primăriei comunei Cumpăna este asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi oferirea unor servicii publice locale de calitate, realizate în condiţii de eficienţă, într-un mod echitabil, transparent şi legal.

 

15.02.2018 - Comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România
în vizită la Primăria comunei Cumpăna

Pe 15.02.2018, cu prilejul vizitei Comisiei de Femei a Uniunii Democrate Turce din România la Primăria comunei Cumpăna, au fost puse bazele proiectului ,, Cunoaşterea istoriei Dobrogei,,.
     Această acţiune se va desfăşura în cinstea aniversării a 140 de ani de la alipirea Dobrogei la patria mamă.

 

14.02.2018 - Petrecere de Valentine's Day pentru tinerii din Cumpăna

Primăria şi Consiliul Local al Comunei Cumpăna, în colaborare cu Asociaţia "Cumpăna Tinerilor", Asociaţia „Grupul Local de Tineret Cumpăna", Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna şi Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu" au organizat pentru cel de-al XVIII-lea an consecutiv o serie de activităţi cultural distractive dedicate tinerilor, cu prilejul zilei de „Valentine'sDay”.
     Manifestările s-au desfăşurat în sala de spectacole a Casei de Cultură din comuna Cuumpăna.
     Tinerii au avut parte de multe surprize oferite de organizatori: concursuri interactive cu premii, concursuri de dans, concursuri de declaraţii de dragoste, nelipsitele căsătorii pentru 24 de ore, karaoke şi multe alte momente care să sporească atmosfera de antren şi care să aducă tinerilor un plus de voie bună.
     O petrecere specială a fost oferită de organizatori celor 24 de tineri asistaţi social, din cadrul ansamblului „Căsuţele protejate” din comuna Cumpăna.
     În cadrul acestei seri speciale căsătoriile de 24 de ore au fost oficiate de către viceprimarul comunei, Florin Neagu.

 

05.02.2018 - Cea de-a doua ședință largită privind
Asociația Crescătorilor de Animale și a Gospodinelor

În data de 05.02.2018, reprezentanții Adiministrației Publice Locale Cumpăna, la inițiativa doamnei primar, ec. Mariana Gâju, au organizat în sala mare din cadrul primăriei cea de-a doua ședință largită privind Asociația Crescătorilor de Animale și a Gospodinelor, la care au fost invitați toți crescătorii de animale şi gospodinele din localitate.
      La această întâlnire, alături de reprezentanții administrației publice locale, au mai fost prezenți: prof. univ. dr. ing. Mamut Eden – Universitatea Ovidius Constanţa, prof. univ. dr. Șonea Alexandru (specialist în reproducția animalelor), şef lucrări dr. Șonea Cosmin (specialist alimentația animalelor) -Facultatea de Medicină Veterinară București, dir. ex. Bruchental Iulia-Antonia, dir. ex. adj. Șonel Elena-Mihaela, domnul Boală Laurențiu reprezentant - Direcția Agricolă Constanța, dir. ex. adj. Cernătescu Andrei-Cosmin, consilier superior Delcă Elena - A.P.I.A. Constanța, şef Serviciu Anti-Fraudă - consilier superior Ivanciu Corina, Brândușa Dinela - D.S.V.S.A. Constanța.
     Prin această asociere se dorește sprijinirea fiecărui membru pentru rezolvarea problemelor ce le întâmpină.
     În acest sens, cu sprijinul acordat de D.A.D.R. Constanta, fermierii vor fi consiliați și instruiți.
Pe de altă parte, Asociația are ca scop atragerea fondurilor finaciare pentru construirea unui punct de sacrificare la nivelul comunei, prepararea și desfacerea produselor lactate și din carne, prin alocare unui spațiu în cadrul Pieței Agro-alimentare Cumpăna.
     De asemenea, primăria Cumpăna va aloca un spațiu pentru bucătăria comunală, unde gospodinele, membre ale asociației, vor prelucra materia primă (fructe și legume).

 

30.01 - 01.02.2018 -Cea de-a 127-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor

În perioada 30 ianuarie - 1 februarie 2018, la Bruxelles, s-a desfășurat cea de-a 127-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor. Delegația României, din care face parte și primarul comunei Cumpăna, ec.Mariana Gâju, a semnat joi Alianța pentru Coeziune, iar liderii locali și regionali au dezbătut viitorul Europei. Documentul s-a semnat în prezenţa domnului Karl Heinz Lambertz, președintele COR.
     De asemenea, Comitetului European al Regiunilor a adoptat o rezoluție privind Analiza anuală a creșterii pentru 2018. Aceasta va pune în discuție încetinirea creșterii economice în UE din cauza subestimării regiunilor și a disparităţilor regionale.
     Alianța pentru coeziune (CohesionAlliance) este o coaliție a părților care consideră că politica de coeziune a UE trebuie să rămână, în continuare, unul din pilonii viitorului UE. Alianța a fost creată prin cooperarea între principalele asociații europene de orașe și regiuni și Comitetul European al Regiunilor. Ea solicită ca bugetul UE de după 2020 să consolideze politica de coeziune, să o facă mai eficientă, mai vizibilă și mai accesibilă pentru toate regiunile Uniunii Europene.

 

27.01.2018 -HALEP - WOZNIACKI FINALA AUSTRALIAN OPEN 2018
Live la Cumpăna

Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, începând cu ora 10:30, la Casa de Cultură din Cumpăna, adulţi şi copii au putut viziona live dispută memorabilă dintre Simona Halep şi Caroline Wozniacki, pe un ecran de mari dimensiuni.
     Miza a fost una enormă. Pentru Simona a fost a treia finală a unui turneu de Mare Şlem, după ultimele acte disputate la Roland Garros (2014 şi 2017), în timp ce Wozniacki s-a aflat tot la încercarea cu numărul trei, după ce în 2009 şi 2014 a jucat la US Open cu trofeul pe masă.
    De asemenea, Simona Halep a dat o adevărată bătălie în semifinala Australian Open 2018, după ce nemțoaica Angelique Kerber, locul 16 WTA, a revenit spectaculos în primul set, când era condusă de Halep cu 5-0. Partida din semifinala Australian Open 2018 a durat 2 ore și 22 de minute și s-a încheiat cu victoria istorică a Simonei, care a devenit prima româncă într-o finală la turneul de Grand Slam din Australia.
     Partida din finala Australian Open a durat aproape trei ore şi s-a încheiat, din păcate, cu victoria Carolinei Wozniacki. În ciuda rezultatului, specialiștii sunt de părere că Simona Halep este pregătită din toate punctele de vedere să revină oricând. Pentru că după finala de la Melbourne, Halep nu seamănă cu o învinsă.

 

26.01.2018 - Constituirea a două asociații rurale
Asociația fermierilor din sectorul zootehnic Cumpăna
Asociaţia gospodinelor din comuna Cumpăna

În data de 26.01.2018, reprezentanţii adiministrației publice locale din Comuna Cumpăna, la inițiativa doamnei primar, ec Mariana Gâju, au organizat în sala mare din cadrul primăriei o sedință de lucru la care au fost invitați toți crescătorii de animale şi gospodinele din localitate.
     Scopul întâlnirii a fost găsirea unor soluții, în vederea constituirii a două asociații rurale, care îşi vor desfășura activitatea în comuna Cumpăna:
Asociația fermierilor din sectorul zootehnic Cumpăna
Asociaţia gospodinelor din comuna Cumpăna
     Primăria va accesa fonduri necesare înființării unei platforme de sacrificare autorizate şi a unor centre de procesare a laptelui şi a cărnii.
    Pentru gospodinele membre ale asociaţiei, va fi construită şi utilată „BUCĂTĂRIA COMUNALĂ” unde acestea, vor beneficia de cele mai bune condiții pentru realizarea de produse autentice, sănătoase și de calitate.
     Renumitele produse tradiţionale ce vor fi realizate la Cumpăna, precum plăcinta dobrogeană şi cele realizate de gospodinele aparţinând comunităţii musulmane (suberec, baclavale, sarailie, etc) vor fi înregistrate ca marcă „ Produs Cumpăna” la OSIM.
     La această întâlnire alături de reprezentanţii administraţiei publice locale, au mai fost prezenţi: deputatul UDMR de Constanţa - Istvan Antal şi Prof. Mamut Eden – Universitatea Ovidius.

 

26.01.2018 - Şedinta de constituire a Corpului Profesional al Secretarilor Comunelor din România- Filiala Județului Constanța

Pe 26.01.2018, începând cu ora 11.00, Centrul de Asistență Medico–Socială din Comuna Cumpăna a găzduit ședinta de constituire a Corpului Profesional al Secretarilor Comunelor din România- Filiala Județului Constanța.
     În cadrul acestei şedinţe s-a stabilit organizarea şi componența consiliului director, precum și principalele direcții de activitate.
     Au fost prezenţi 20 de secretari de comune din județul Constanța, sustinuți de preşedintele Filialei Judeţene Constanţa ACoR, primarul Comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju și de primarul Comunei Ciocârlia, Traian Dragomir.
     Consiliul director, ales în unanimitate, este format din:
-Președinte: Sorin Daniel Nicolae, secretarul Comunei Cumpăna
-Vicepreședinți: Mariana Arsene- secretarul Comunei MirceaVodă; Gheorghe Silvia- secretarul Comunei CuzaVodă
-Secretar: Mihon Corneliu, secretarul Comunei Castelu
-Membri: Corina Alina Trăilă- secretarul Comunei Cobadin; Florentina Tincuța Hanu- secretarul Comunei Ciocârlia; Virginia Voicu- secretarul Comunei 23 August.

 

25.01.2018 - Conferința de presă a Clubului Sportiv „Victoria Cumpăna”

În prima conferință de presă din 2018 a Clubului Sportiv „Victoria Cumpăna” a avut loc prezentarea noului antrenor principal al echipei de fotbal seniori, nimeni altul decât Vasilică Cristocea, unul dintre fotbaliștii legendari ai ligii 1.
     Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a declarat că este încrezătoare in viitorul fotbalului cumpănean şi că echipa de fotbal seniori poate reveni, după mulţi ani, acolo unde îi este locul.
      ”Perspectiva de desfăşurare a unor antrenamente şi jocuri oficiale în cadrul viitoarei baze sportive ce se construieşte în comuna noastră, l-a convins pe dl. Cristocea să aleagă comuna Cumpăna. Pornim optimişti cu dorinţa de a face lucruri bune pentru sportul cumpănean.”
      Vasilică Cristocea a semnat un contract pe durată nedeterminată şi are ca obiectiv prioritar pentru acest sezon salvarea de la retrogradare.
      ”Este o oportunitate mare pentru mine să încep cariera de antrenor acasă. Mi-a plăcut proiectul prezentat de dl director Răuţă şi am acceptat fără să stau pe gânduri.
      Obiectivul meu este salvarea de la retrogradare şi după aceea uşor, uşor să creăm o echipă bună şi un grup unit. Am capacitatea să formez un grup și să îi fac pe băieți să vină cu drag la antrenamente,” a declarat noul tehnician al C.S „Victoria Cumpăna”.
      ”Echipa de seniori nu a avut rezultate onorante în ultimii ani, analizând această situaţie, am decis să luăm multiple măsuri.
      Astfel că, la data de 25 ianuarie 2018, avem onoarea să vă anunţăm că avem antrenor principal al echipei de seniori, un campion naţional, dl. Cristocea Vasilică. Împreună vom colabora şi vom încerca să convingem jucătorii să vină cu drag la antrenamente şi să facă fotbal de performanţă. Am încredere deplină în dl. Cristocea, iar obiectivele principale sunt salvarea de la retrogradare, evaluarea şi formarea unei echipe competitive,” a declarat directorul Rauţă Ion.
     La rândul său vicepreşedintele C. S „Victoria” Cumpăna, dl. viceprimar Neagu Florin a ţinut să îi transmită noului tehnician mult succes şi să îl asigure că va beneficia de tot sprijinul său. noi, mulţumindu-le pentru demnitatea cu care au apărat interesele şi integritatea României Unite.

 

24.01.2018 - Reuşita de acum 159 de ani a fost făcută pentru noi

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Cumpăna printr-o ceremonie de depunere de coroane la cele două monumente dedicate eroilor, dar şi printr-un spectacol literar artistic, prezentat de către preşcolarii grădiniţelor „Florilor” împreună cu elevii Liceului „Nicolae Dumitrescu“.
     De la eveniment nu a lipsit nici ansamblul folcloric „Muguraşii Cumpenei” pregătit de către maestrul coregraf Olteanu Constantin.
     În cinstea celor 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, au defilat militari ai UM 01737 Topraisar.
     Veteranul Ion Ceapă care în luna martie va împlini 101 de ani, dar şi veteranul Gheorghe Crăciun, au primit din partea Primăriei şi Consiliului Local Cumpăna o diplomă de excelenţă „în semn de recunoştinţă pentru eroismul şi demnitatea cu care a apărat libertatea, interesele şi integritatea României“.
     "Astăzi, aniversând cei 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, dăm legitimitate poporului român. Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, cunoscută ca Mica Unire, reprezintă un moment crucial pentru poporul român. Reuşita de acum 159 de ani a fost făcută pentru noi. Aducem un pios omagiu celor care au contribuit la înfăptuirea acestui act. La multio ani, România!" a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
     La eveniment au participat cetăţeanul de onoare al comunei Cumpăna, doamna Elena Frîncu, dar şi reprezentanţi de marcă ai armatei române precum:
Dl. general Hermeneanu Vasile
Dl. comandor Roiu George
Dl. colonel Andreescu Mihail
Dl. colonel Vreme Vasile
Dl. colonel Negoiţă Teodor
      Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju ţine să mulţumească tuturor invitaţilor, „generali, colonei, cetăţeanului de onoare al localităţii Cumpăna, doamna Elena Frîncu, precum şi tuturor cumpănenilor prezenţi la această manifestare".
      Veşnică recunoştinţă tuturor eroilor neamului românesc, mai ales celor care mai sunt astăzi printre noi, mulţumindu-le pentru demnitatea cu care au apărat interesele şi integritatea României Unite.

 

16.01.2018 - Întâlnire cu reprezentanţii crescătorilor de animale
de pe raza comunei

Urmare vizitei întreprinse în judeţul Harghita, în perioada 09-11 ianuarie 2018, pe 16.01.2018, la sediul primăriei Cumpăna, a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii crescătorilor de animale de pe raza comunei, pentru informarea acestora despre modul de prelucrare a produselor din carne şi lapte, în vederea valorificării.
     În acest sens, s-a discutat despre necesitatea realizării unei asociații a crescătorilor de animale la nivelul comunei, pentru a se putea accesa fonduri necesare înființării unei platforme de sacrificare autorizate cât şi a unor centre de prelucrare a laptelui şi a cărnii. De asemenea, membrii asociației vor beneficia de cursuri autorizate, susținute de specialiști din domeniu, vizite şi practică în ferme specifice.
    La dezbatere au participat: doamna primar, ec. Mariana Gâju, dl. prof. Mamut Eden – Universitatea Ovidius, funcţionari ai primăriei Cumpăna din cadrul compartimentelor ” Registrul Agricol” şi „Investitii”, împreună cu crescători de animale de pe raza comunei Cumpăna.

 

15.01.2018 - Mihai Eminescu, omagiat la Cumpăna

La data de 15 ianuarie 2018, începând cu ora 13:00, în incinta Casei de Cultura din Cumpăna, sub titlul „Lumină, sunet, culoare, cuvânt" Consiliul Local al comunei Cumpăna în colaborare cu Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” au deschis programul activităţilor culturale ale anului 2018, cu omagierea marelui poet Mihai Eminescu.
     În cadrul evenimentului, elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, sub îndrumarea doamnei prof.: Corina Alina Sîrbu, l-au omagiat pe marele poet naţional prin momente literar-artistice care au cuprins recitări de poezii, eseuri, prin reconstituirea atmosferei basmelor şi poeziilor lui Eminescu, precum şi printr-o expoziţie de desene pe teme eminesciene.
     La eveniment au participat:doamana primar ec. Mariana Gâju, doamna Corina Apostoleanu director bibiloteca judeţeana „I. N. Roman” Constanta, dl. Ştefan Pleşoianu – şef serviciu comunicare a colecţiilor în cadrul Bibliotecii Judeţene "Ioan N. Roman" Constanţa, domnul viceprimar Neagu Florin, directorul liceului din Cumpăna, prof. Nuţu Monica Oana, părinţi, cadre didactice, consilieri locali.
     ”Dacă poporul român ar dispărea şi ar rămâne o singură carte a lui Eminescu, o să se ştie cine a fost neamul ăsta”, a declarat Mircea Eliade, iar actorul Dan Puric spunea - „Conştiinţa românească se trage toată din Eminescu. A început prin a fi sufleorul Teatrului Naţional şi a terminat prin a fi sufleorul conştiinţei naţionale.

 

09-11.01.2018 - Vizita de informare în județul Harghita

În perioada 9 -11 ianuarie 2018 o delegație din comuna Cumpăna, județul Constanța, a efectuat o vizita de informare în județul Harghita, pentru a cunoaște metodele aplicate de gospodarii din aceasta zona, prin care au reușit să prelucreze tradiţional produse din lapte şi carne, urmând ca acestea să fie înregistrate ca şi marcă la OSIM.
     Delegaţia a fost constituită din reprezentanţi ai administraţiei publice locale, crescători de animale, microfermieri din localitate, precum şi reprezentanţi ai mediului universitar.
     Primarul comunei Cumpăna, ec Mariana Gâju, inspector tehnic compartiment investiţii – Diea Elena, Mihai Dumitru – microfermier, preot Bumb Alin Cosmin – crescător de animale, Ing. Pop Simion – crescător de animale, prof. Mamut Eden – Universitatea Ovidius, prof. Sonea Cosmin – Universitatea de Ştinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti.
Pentru a cunoaşte mai bine realitatea, membrii delegaţiei au vizitat mai multe puncte de lucru de pe raza judeţului Harghita. Au fost însoţiţi de directotul Departamentului Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Judeţean Harghita - Marton István şi deputatul UDMR Antal István Iános.
1. Comuna Frumoasa- Fabrică de prelucrare a laptelui- fabrica este în proprietatea Cooperativei Agricolă “Csengo” din Frumoasa.
2. Sat Văcărești- comuna Mihăielni, bucătăria comună și punctul de prelucrare a fructelor și legumelor din sat, echipamentul în proprietatea Asociației Agricultorilor din Văcărești.
3. Comuna Dănești- atelier de prelucrare a cărnii, aflat în proprietatea unei familii.
4. Sat Valea Strâmbă- comuna Suseni, atelier de prelucrare a laptelui, aflat în proprietatea unei familii.
5. Comuna Ciumani- bucătăria comună și punctul de prelucrare a fructelor și legumelor din sat, echipament aflat în proprietatea Asociației Turistică și Tradițională Fenyoalja.
6. Orașul Cristuru Secuiesc - Fabrica de Prelucrare a Laptelui, în proprietatea Târnava Mare Cooperativă Agricolă.
     Doamna primar, ec. Mariana Gâju a declarat – “Aceasta este încă o lecție de viață pe care trebuie să o învățăm unii de la alții. Deși au trecut mulți ani de când avem la dispoziție fonduri europene, nu au existat formele de cooperare, fiind greu de schimbat mentalitatea oamenilor în ceea ce privește asociațiile (asocierea gospodarilor)”.
Specific acestei zone este sprijinul de care a beneficiat comuna în primul rând, și asociația de la nivelul comunei, din partea Direcției de Agricultura si Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Județean. Spre exemplu sprijinul oferit pentru înregistrarea produselor la OSIM şi înființarea asociațiilor de dezvoltare rurală.
     Consiliul județean a accesat fonduri europene pe care le-a atribuit asociațiilor de dezvoltare rurală de la nivelul comunelor, fondurile fiind folosite pentru utilarea completă a spațiilor – utilarea bucătăriilor comunale și a celor de dezvoltare tradițională, respectiv pregătirea profesională şi informarea personalului care lucrează în aceste asociații.
     La sosirea acasă, va avea loc o întâlnirea de informare a tuturor crescătorilor de animale din comuna Cumpăna. Universităţile angrenate în acest proiect, vor identifica surse de finanţare pentru construirea şi dotarea cu utilajele necesare unor micro-fabrici de procesare a cărnii şi laptelui la Cumpăna.

- EVENIMENTE 2017 -

27.12.2017 - Şase copii creştinaţi la Cumpăna - de Sfântul Stefan

Momente emoționante la Cumpăna. Șase copii abandonați au primit sfânta taină a botezului de Sfântul Ștefan, iar nași le-au fost oameni cu suflet mare.
     Cei șase copii creștinați de Sfântul Ștefan au fost abandonați încă din primele ore de viață, iar mulți dintre ei nu aveau nici măcar un nume. Micuții au ajuns în grija unor asistenți maternali, care îi cresc cu multă dragoste. Lor li se alătură acum și părinții spirituali care i-au botezat, la ceas de sărbătoare, la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Cumpăna.
     Nașii celor doi băieței și patru fetițe povestesc că i-au văzut pe micuți abia la biserică. I-au îndrăgit pe loc și spun că vor avea grijă de ei toată viața.
     Toți micuții au primit în dar câte o icoană de la doamna primar.
     Evenimentul a fost organizat de Consiliul Local şi Primǎria comunei Cumpǎna reprezentate legal de doamna primar, ec. Mariana Gâju în colaborare cu Direcţia Generalǎ de Asistenţǎ Socialǎ şi Protecţia Copilului Constanţa rezprezentata de domnul Dinica Petre.

 

23.12.2017 - Victoria Cumpăna U12, cea mai bună echipa din România!
Florin Bacioiu cel mai bun antrenor de minirugby din România!

Federaţia Română de Rugby şi-a desemnat cei mai buni jucători şi antrenori, stabiliţi prin votul iubitorilor de rugby, dar şi al unei comisii special desemnate pentru fiecare categorie în parte.
     La categoria "CEA MAI BUNĂ ECHIPĂ ŞI CEL MAI BUN ANTRENOR U12" Victoria Cumpăna a fost desemnată cea mai bună echipă din România.
     Titlul pentru cel mai bun antrenor de minirugby din România, a mers la antrenorul CS Victoria Cumpăna, domnul Florin Băcioiu.

 

20.12.2017 - Daruri din inimă

La Cumpăna, legătura interumană se bazează pe iubire pentru aproapele nostru. Elevii Liceului Tehnologic ,,Nicolae Dumitrescu” din localitate au dorit să împartă bucuria sărbătorilor cu cei pentru care soarta nu a zâmbit prea mult.
     Marţi, 19.12.2017, au fost donate alimente către Biserica ,,Cuvioasa Parascheva, iar cu ajutorul Preotului Paroh Soare, acestea vor aduce bucurie în casele în care doar gutuile galbene strălucesc la geam.
      Vă mulţumim pentru acest gest minunat şi vă dorim să aveţi parte de un an 2018 rodnic în note bune şi rezultate frumoase.

 

20.12.2017 - Un strop de bucurie în suflet

Astăzi, 20 decembrie, elevii clasei a VI-a a din cadrul Liceului Teoretic „George Călinescu”, coordonati de către doamna diriginte Gherase Cătălina, au adus un strop de bucurie în sânul a două familii cu nevoi speciale, din comuna Cumpăna.
     Împreună cu părinţii si cadrele didactice, elevii liceului constănţean au dus celor doua familii, identificate de către funcţionarii publici ai Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Cumpăna,daruri constând in alimente, dulciuri si jucării.
     Vă dorim sănătate, linişte sufletească, realizarea tuturor dorinţelor personale şi profesionale.     
     Dragi elevi, vă mulţumim pentru acest gest minunat şi vă dorim să aveţi parte de un an 2018 rodnic în note bune şi rezultate frumoase.

 

20.12.2017 - Moş Crăciun a sosit la Cumpăna cu daruri pentru elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”!

Moş Crăciun a sosit puţin mai repede pentru elevii Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna.
     Cei 1330 de elevi ai claselor 0-XII din cadruli liceului din Cumpăna au primit cadouri din partea Primariei şi Consiliuliui Local Cumpăna,în cadrul unui spectacol organizat în sala mare a Casei de Cultură Cumpăna.
     Sub coordonarea cadrelor didactice, elevii au pregătit un frumos spectacol, în cadrul căruia au cântat colinde, au dansat şi au spus poezii.
     "Mulţumesc copiilor, cadrelor didactice, părinţilor şi tuturor celor care s-au implicat şi au susţinut acest spectacol. Felicitări tuturor participanţilor!
     Dragi elevi, să aveţi parte de un an 2018 rodnic în note bune, în rezultate frumoase, dar şi în experienţe umane definitorii pentru formarea voastră ca oameni.
     Stimaţi părinţi, vă îndemnăm să rămâneţi şi în continuare parteneri reali în activitatea şcolii, spre binele copiilor nostri.
      Onoraţi profesori, vă asigurăm de profundul nostru respect şi vă dorim succes în munca dumneavoastră de a-i învăţa pe aceşti copii încrezători să fie oameni," a transmis doamna primar tuturor celor prezenţi în sală.

 

19.12.2017 - Moş Crăciun a venit la Cumpăna cu daruri pentru prichindeii grădiniţelor "Florilor" şi "Sf. Maria"!

Serbările de Crăciun au continuat, iar dragul mos Crăciun ajutat de către viceprimarul Neagu Florin împreună cu membrii Consiliului Local Cumpăna, au împărţit cadouri, aducând pe chipul micuţilor zâmbete de încântare!
    Programul artistic al micuţilor a cuprins poezii, muzică, scenete de teatru şi nelipsitul dans pe ritmuri diferite, ocazia perfectă pentru prezentarea valenţelor artistice!.

 

18.12.2017 - Daruri pentru 100 de bătrâni din Cumpăna

Din dorinţa de a oferi un strop de fericire şi lumină în sufletele bătrânilor aflaţi în nevoi, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, au oferit pachete cu alimente unui număr de 100 de bătrâni fara venituri sau cu venituri reduse si 80 de pachete persoanelor cu dizabilităţi încadrate in gradul grav de handicap cu asistent personal, identificaţi de către asistenţii sociali ai S.P.A.S. Cumpăna.
      Astfel că, astăzi, 18 decembrie, doamna primar ec. Mariana Gâju împreună cu viceprimarul Neagu Florin si membrii consiliului local Cumpăna, au bătut la uşile celor 180 de beneficiari ai acestor daruri si au adus un strop de fericire in sufletele lor.
     „Nu putem să ajungem la inimile tuturor şi asta mă necăjeşte acum pe moment. Nu le spun decât atât: să le dea Dumnezeu sănătate şi să aibă parte de produsele oferite, de dragostea şi mângâierea copiilor dumnealor”, a transmis primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.

 

18.12.2017 - Fă-le o bucurie !

Primăria comunei Cumpăna în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna, Grădiniţele “Florilor” şi “Sf. Maria” şi cu Liceul tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, au demarat cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, Campania locală „Fă-le o bucurie!”,
      Pachetele pregătite au fost donate astăzi, 18 decembrie, unui număr de 15 familii aflate in dificultate identificate de către funcţionarii publici ai Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul primăriei.
     La Cumpăna, este o tradiţie ca autorităţile locale, împreună cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară, să dăruiască familiilor defavorizate pachete cu alimente în perioada sărbătorilor, astfel încât aceştia să aibă o masă decentă, iar copiii şi bătrânii să nu sufere chiar de sărbători, din pricina lipsurilor de tot felul.

 

17.12.2017 - Gala sportului Cumpănean

Clubul Sportiv Victoria Cumpăna, a organizat, in data de 17 Decembrie 2017, începând cu ora 9:30, in sala de sport "Elena Frîncu", “Gala Sportului Cumpănean”, eveniment ce a marcat finalul primului an de activitate a Clubului Sportiv.
    In cadrul evenimentului a avut loc un spectacol plin de graţie și armonie, pregătit de către sportivele din cadrul secţiei “gimnastică ritmică” antrenate de către Elena Vlad dar si momente artistice pregătite de către Ansamblul “Muguraşii Cumpenei” împreună cu solista Elena Iordan,
   Tot in cadrul galei de astăzi Clubul Sportiv “Victoria Cumpăna” şi-a premiat cei mai merituoşi sportivi ai anului 2017. La finalul evenimentului toţi sportivii au primit cadouri din partea moşului .
   Gazda evenimentului a fost directorul C.S Victoria Cumpăna, Răută Ion care a ţinut să mulţumească sponsorilor si tuturor oamenilor care iubesc sportul și au dorit să sprijine într-un fel sau altul clubul nostru .
    ”Ţin să mulţumesc tuturor celor care ne-au onorat cu prezenta si mulţumesc antrenorilor, sportivilor si părinţilor, pentru efortul depus in anul 2017 dar si administraţiei publice locale si sponsorilor care ne sunt alături in drumul nostru spre performantă.
     Vom depune toate eforturile necesare pentru ca acest club sportiv să reprezinte cu mândrie și onoare comuna Cumpăna, atât pe plan național cât și internațional,” a declarat directorul executiv Ion Răuță.
     Ne-am bucurat de prezenta doamnei primar ec. Mariana Gâju, a domnului viceprimar Neagu Florin, a doamnei Elena Frîncu, preşedintele comitetului director, doamna director economic Paula Vintila, dar si invitati de la nivelul judeţului Constanta dintre care amintim: doamna Mariana Solomon. DJST Constanţa, reprezentanţii Rig Service SA, reprezentanţii Clubului Rotary Pontus Euxinus Constanta si doamna director a hipermarketului Auchan Constanta Sud, Claudia Donciu.

 

17.12.2017 - Daruri sub pomul de Crăciun, pentru 10 copii din Cumpăna

La iniţiativa Clubului “Rotary Pontus Euxinus”, Moş Crăciun a venit încărcat cu daruri pentru 10 copii din Cumpăna ce provin din familii cu posibilităţi financiare reduse, dar au rezultate deosebite la învăţătură. Rolul moşului l-au avut reprezentanţii Clubului “Rotary Pontus Euxinus” Constanţa, care au venit la Cumpăna încărcaţi cu daruri.
     Evenimentul a fi organizat duminică, 17 decembrie 2017, începând cu ora 11.00, la sediul Primăriei Cumpăna, gazdă fiind, ca de fiecare dată, primarul comunei, ec. Mariana Gâju. Sediul primăriei fiind pregătit de sărbătoare: un brad natural, înalt de zece metri, a fost amplasat în holul cel mare şi a fost decorat cu grijă, cu beteală şi globuleţe roşii pentru a-i primi pe copii, dar şi pe ceilalţi locuitori ai comunei ce trec pragul instituţiei. Într-un cadru de sărbătoare, cei 10 copii, elevi ai Liceului tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, si-au aşteptat darurile de Crăciun.

 

17.12.2017 - Graţie şi culoare pe scena Casei de Cultură din Cumpăna
,,Magia Sarbătorilor de Iarnă”

Pe 17 decembrie 2017, Școala de Balet „Nicolae Spirescu” din Cumpăna, singura de acest gen din mediul rural, a pus în scenă un frumos spectacol de iarnă.
     Costume minunate, candoare, optimism şi emoţii în paşi de dans, acestea sunt câteva dintre cuvintele care pot descrie atmosfera care a caracterizat această frumoasă serbare.
     Pentru a arăta ce au învățat, micile balerine au dansat în fața tuturor celor prezenți și au fost răsplătite cu ropote de aplauze. Părinţi, bunici, fraţi mai mari şi mai mici au fost prezenţi în această zi pentru a urmări evoluţia micilor balerine.
     Spectacolul a fost alcătuit din sase numere, după cum urmează:
1.Dansul fulgilor de nea (Școala de Balet ,,Nicolae Spirescu,,)
Muzica : Lunatic Soul
Danseaza: Lulciuc Ana-Elena, Balan Denisa, Florea Ionela, Bucur Larisa, Bucur Ramona, Bucur Ştefania, Oancea Adelina, Ştefanov Ştefania, Anton Iuliana, Costandache Alexandra, Trenche Alina, Cocuţ Antonia, Nițą Antonia, Bulgaru Adelina, Ghinea Izabela
2. Nothing else maters Coregrafia -Bianca Manta.
Danseaza Iarina Neacşu (Colegiul Național de Arte ,,Regina Maria,,)
3. La pluie (Școala de Balet ,,Nicolae Spirescu,,)
Muzica-Zaz
Danseaza : Marin Diana, Lulciuc Ana-Elena, Damato Fernanda, Negel Francesca, Vătafu Luiza, Ionela Florea, Claudia Ioniță, Trenche Alina
4.Don Quijote-variatie
Muzica -Ludwig Minkus
Danseaza Delua Cândescu (Colegiul Național de Arte ,,Regina Maria,,)
5. Fiica Faraonuli-variatie
Muzica : Cesare Pugni
Coregrafia clasica pregatire – prof. Eva Spirescu
Danseaza Iarina Neacşu (Colegiul Național de Arte ,,Regina Maria,,)
6. Dans de final
Muzica : L. Minkus
Danseaza : toate micile balerine participante la spectacol

 

09.12.2017 - Echipamente noi pentru sportivii de la Victoria Cumpăna

Clubul Sportiv “Victoria” Cumpăna a organizat in data de 9 decembrie 2017, evenimentul de prezentare si promovare a proiectului ce priveşte achiziţionarea de materiale si echipamente sportive pentru cele şase secţii ce activează in cadrul clubului.
      Cu ajutorul sponsorului S.C RIG SERVICE S.A. si a Clubului Rotary Pontus Euxinus, filiala Constanta, a cărui preşedinte este doamna primar ec. Mariana Gâju, secţiile de rugby, gimnastică, lupte, scrimă, fotbal copii, juniori si fotbal seniori, vor beneficia de materiale si echipamente sportive noi si moderne, in valoare totala de 120.000 lei.
     “Investim in sport pentru ca valorile sale sunt similare cu cele care ne ghidează munca in fiecare zi: onestitate, munca, perseverenta, ambiţie, seriozitate.
Sportul ne oferă clipe de tensiune si de bucurie, lecţii de viaţă pentru momentele in care suntem învinşi, dar găsim puterea sa mergem mai departe. Sportul oferă exemple copiilor noştri si contribuie la un stil de viaţa sănătos pentru o naţiune tot mai puternica si mai motivata.” a transmis doamna Violeta Butărăscu, reprezentant RIG SERVICE S.A
     Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju a ţinut să transmită sponsorilor mulţumirile întregii comunităţi:
     ”Comuna Cumpăna se mândrește cu un mentor de excepție în persoana doamnei Elena Frîncu, personalitate marcantă în lumea sportului românesc, care a susținut şi susţine în continuare dezvoltarea şi promovarea tuturor disciplinelor sportive ce se derulează în comuna Cumpăna.
     Disciplinele sportive și sportivi din cadrul Clubului Sportiv „Victoria” Cumpăna și din comuna Cumpăna au obținut de a lungul anilor rezultate deosebite atât pe plan național cât și internațional. Toate acestea au contribuit la decizia sponsorilor de a investi in sportul cumpănean.
     Adresez sponsorilor și partenerilor noştri mulţumiri sincere, atât din partea mea, cat si din partea sportivilor cumpăneni, pentru efortul financiar depus, dar mai ales pentru mărinimia sufletului de care aţi dat dovada prin fapta dumneavoastră.
     Multumesc din suflet domnului presedinte al consiliului de administratie RIG SERVICE S.A. domnul. Florin Cârstocea. “a transmis primarul ec. Mariana Gâju
     La eveniment au participat:
Primarul comunei Cumpăna, doamna Ec. Mariana Gâju
Viceprimarul comunei Cumpăna, domnul Neagu Florin
Doamna Violeta Butarascu, reprezentant RIG SERVICE S.A
Doamna Elena Dumitrescu - Rotary Pontus Euxinus, filiala Constanta,
Domnul Andrian Bolma - Rotary Pontus Euxinus, filiala Constanta,
Domnul Ioan Ududec - Rotary Pontus Euxinus, filiala Constanta,
Preşedintele comitetului director al C.S Victoria, doamna Elena Frîncu
Directorul clubului, domnul Răută Ion
Directorul economic, doamna Paula Vintila

 

07.12.2017 - Liceul ”Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, la ceas aniversar!

Dublu eveniment la Liceul Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, institutia si-a aniversat cei 112 ani de existenta dar si-a lansat si noua emblema.
     Începând cu ora 10:30, Casa de Cultura din Cumpăna a găzduit o serie de activități cuprinse în Programul ” ZIUA ŞCOLII”.
     Sub sloganul „La mulţi ani, şcoala dragă!”” au avut loc o serie de momente cultural atristice pregătite de elevii instituției. Zeci de copii talentați au urcat pe scenă, oferind publicului un spectacol de exceptie .
     Tot cu acest prilej aniversar, doamna director Nutu Monica Oana, a prezentat publicului noua emblema scolara ce a fost realizata de elevul Liceului Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu”, Mihalache Andrei Alexandru, elev in clasa a IX a .
     La eveniment au participat mai multe oficialități – în frunte cu primarul ec. Mariana Găju, viceprimarul Neagu Florin, consilieri locali, reprezentanți ai comunității locale, cadre didactice, elevi si părinți.

 

06.12.2017 - Mos Nicolae a poposit la Cumpăna !

Sfântul Nicolae a intrat in tradiţie ca cel ce le aduce cadouri copiilor, răsplatindu-i pentru ca au fost ascultători de-a lungul anului.
     Si pentru ca micuţii din localitatea Cumpăna au ascultat de părinţi si de cadrele didactice, Moş Nicolae a avut grija de ei.
     Aşadar, Primăria si Consiliul Local Cumpăna l-au chemat pe Moş Nicolae sa se minuneze si sa răsplătească realizările celor mici.
      Reprezentantii Moşului, au fost doamna primar ec Mariana Gâju, dl. viceprimarul Neagu Florin, dl consilier local Ilioiu Aurel si doamna consilier local Sticlet Adriana, impreună le-au dus celor 415 prichindei din cadrul grădiniţelor „Florilor” si „Sf Maria” dar si celor 732 de elevi ai Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, din clasele 0-IV, cadouri constând in dulciuri, sucuri si fructe.
"Ca in fiecare an, de Sfântul Nicolae, Primăria si Consiliul Local Cumpăna au oferit copiilor de la cele doua grădiniţe din comuna noastră, cadouri constând in dulciuri, sucuri si fructe .
     Copiii s-au bucurat foarte mult! Este răsplata faptului ca au fost cuminţi si ascultători", a precizat primarul comunei Cumpăna ec Mariana Gâju.
     Manifestările dedicate sărbătorilor de iarnă vor continua in comuna Cumpăna, iar dragul mos Crăciun, ajutat de către primarul ec Mariana Gâju, viceprimarul Neagu Florin, si Consiliul Local Cumpăna, va oferi cadouri prescolarilor gradinitelor Sf. Maria si Florilor, precum si elevilor din clasele 0-XII din cadrul Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" .

 

01.12.2017 - Tradiţie şi istorie de 1 Decembrie la Cumpăna !

 Cu mic, cu mare, cumpănenii au ieşit din case şi au mers în centrul comunei, acolo unde, cu steaguri în mâini, au salutat militarii si autorităţile locale.
     În cinstea Zilei Naţionale, la Cumpăna au defilat militari ai subunităţii din cadrul UM 01737 Topraisar.
     Imnului de stat al României a dat startul activităţilor. După acest moment solemn, preoţii din localitate au oficiat o slujbă de Te Deum, urmată de ceremonialul depunerii de coroane de flori la Monumentul Eroilor si de premierea veteranilor de război ai comunei Cumpăna, dl. Ceapa Ion, in vârsta de 100 ani si dl.Crăciun Gheorghe, in vârsta de 95 ani.
      In incinta Casei de Cultură din localitate a avut loc un spectacol tematic susţinut de copiii celor două grădiniţe din localitate, elevi ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” si membrii ansamblul folcloric „Muguraşii Cumpenei’’ .
      Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, prezenta la cea de-a 126 sedinta plenara a Comitetului Regiunilor de la Bruxelles, a transmis prin reprezentantul sau viceprimarul comunei Cumpăna, dl. Neagu Florin, tuturor celor prezenţi, dar şi celor de acasă, un mesaj emoţionant, îndemnându-i la unitate şi iubire:
       "Patriotismul nu este numai iubirea pământului in care ne-am născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fara de care nu exista iubire de tara.
      Pentru toţi cei prezenţi astăzi, aici, la Cumpăna, precum si pentru toţi romanii de pretutindeni spunem:
      La multi ani, romani ! La multi ani, România !"

 

18.11.2017 - Ajutăm România să respire

Sub sloganul “Ajutăm România să respire” Auchan Constanta Sud in colaborare cu Primăria comunei Cumpăna, au organizat astăzi, 18 noiembrie, campania de plantare a 4600 de pomi (stejar, salcioara, salcam turces, hibiscus, ulmi) in Parcul Verde din comuna Cumpăna, în cadrul căreia toți copăceii simbolici din cadrul campaniei “Mobilizatron” au fost transformați în realitate
      In ciuda vremii de afara peste 500 de persoane au participat la acest eveniment.
     Angajaţi ai hipermarketului Auchan, directori, primar, viceprimar, consilieri locali, elevi si profesori ai liceului „Nicolae Dumitrescu”, reprezentanţi ai Clubului Sportiv din localitate, dar si locuitori ai comunei, şi-au unit forţele pentru o Românie verde. Cu mic, cu mare, toţi au contribuit la temelia societății de mâine.
      ”Când peste 500 de persoane de toate vârstele renunță la confortul unei zile de sâmbătă pentru a ni se alătura, înfruntând frigul si ploaia de noiembrie pentru a planta 4.600 de pomi, este clar că misiunea noastră de a construi o nouă cultură a voluntariatului și responsabilității pentru mediu în România este pe mâini bune.
      Programele de plantare au in administraţia publica locala un partener de nădejde.
      Multumesc hipermarketului Auchan Constanta Sud, reprezentat aici de către doamna director Donciu Claudia pentru efortul de a asigura toate cele necesare acestei acţiuni cu atâta profesionalism și promptitudine .
      Le mulţumesc tuturor celor prezenţi astăzi la aceasta acţiune pentru ca au demonstrat că le pasă de mediu, si sunt convinsă ca cei mici vor fi încântaţi sa vadă copacii crescând odată cu ei.” a precizat primarul ec. Mariana Gâju

 

03.11.2017 - Cumpăna, gazda fazelor judetene ale memorialelor ”Gheorghe Ola şi Gheorghe Ene”

In perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, Sala de Sport “Elena Frîncu” din Cumpăna a găzduit fazele județene ale Memorialelor Gheorghe Ola (jucători născuți după 1 ianuarie 2008) și Gheorghe Ene (jucători născuți după 1 ianuarie 2009).
      După 5 zile in care micuţii fotbalişti au disputat meciuri grele a sosit momentul mult aşteptată, Festivitatea de Premiere.
      La eveniment au participat: primarul comunei Cumpăna ec. Mariana Gâju, preşedintele Clubului Sportiv „Victoria” Ion Rauta, părinţi si spectatori veniţi sa îşi încurajeze echipele.
      După 3 victorii si 2 înfrângeri, micii fotbalişti ai C.S Victoria Cumpăna conduşi de către antr. Mustaca Cristian si Eduard Năstase, s-au clasat pe locul IV in cadrul memorialului Gheorghe Ola, iar portarul Miroiu Haris a primit titlul de cel mai bun portar al competitiei.
      Cu aceasta ocazie doamna primar ec. Mariana Gâju a ţinut sa felicite toate echipele participante si să ii indemne pe copii să adopte un stil de viaţă sănătos, bazat pe sport, dar si valori puternice de campion, pe care numai competiţiile sportive le poate inspira.
     În urma meciurilor disputate clasamentele finale au arătat astfel:
Memorialul Gheorghe Ola-2008
1. Academia Hagi
2. A.C.S Performer
3. A.C.S Luceafarul 2013
4. C.S Victoria Cumpăna
Cel mai bun portar: Miroiu Haris – Victoria Cumpăna
Golgeter: Patru David – Academia Hagi 24 goluri
Cel mai bun jucător: Lehadus Dumitru – Academia Hagi
Memorialul Gheorghe Ene -2009
1. Kinder
2. Academia Farul
3. Academia Hagi
4. A.C.S Performer
Cel mai bun portar: Tas Baran – Academia Farul
Golgeter: Pambuca Alesio – Academia Hagi
Cel mai bun jucător: Seceleanu Andi - Kinder
Cele două competitii au fost organizate de Asociatia Judeteana de Fotbal Constanta

 

26.10.2017 - Lacrimi de fericire, la Cumpăna!
Pentru şase familii din Cumpăna iarna va începe în casă nouă!

La sediul Primăriei Cumpăna a avut loc festivitatea de înmânare a cheilor pentru 6 locuinţe de tip ANL ramase libere mai exact: 3 garsoniere și 3 apartamente cu 2 camere, ca urmare a rezilierii contractelor de închiriere a locatarilor din diverse motive.
     Astfel, un număr de 6 familii aflate pe lista referitoare la ordinea de prioritate în soluționarea cererilor pentru repartizarea locuințelor de tip ANL în regim de închiriere, au primit prin tragere la sorți următoarele repartiții;
*Carstescu Georgiana – apartament 2 camere ANL 4
*Osman Ana Maria – apartament 2 camere ANL 2
*Burca Ionut Cătălin – apartament 2 camere ANL 5
*Sivriu Ligia –garsoniera ANL 4
*Dubit Claudia – garsoniera ANL 4
*Iovan Alin Madalin – garsoniera ANL 2
      “Este un prilej de bucurie pentru cele şase familii cu vârste de până la 35 de ani din comuna Cumpăna care au primit cheile unei case, unui acoperiș deasupra capului, în care să-și crească în siguranță copiii, în care să poată să conviețuiască, într-o comună unde ne dorim să trăim ca o familie” a declarat ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
     Cele şase familii au primit în dar de la autoritățile locale și câte o icoană, pentru a-și purta pașii spre noua viață cu credință și iubire în Dumnezeu.

 

25.10.2017 - Ziua Armatei Române, marcată la Cumpăna

Cu prilejul Zilei Armatei Române, Consiliul Local si Primăria comunei Cumpăna au organizat, astăzi, ceremonialul de cinstire a militarilor care şi-au pierdut viaţa in cele doua războaie mondiale.
     Toţi cei prezenţi au ales să infrunte vremea neprietenoasă şi au adus un omagiu ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă. Evenimentul dedicat Zilei Armatei României s-a desfăşurat la Monumentul Eroilor din faţa primăriei Cumpăna.
     Activităţile au debutat cu intonarea imnului de stat, momentul fiind urmat de oficierea unei slujbe religioase de către preoţii din localitate.
      Au depus coroane de flori în cinstea soldaților căzuți la datorie:
*Preşcolarii Grădiniţei “Florilor”
*Primarul comunei Cumpăna doamna ec Mariana Gâju
*Viceprimarul comunei Cumpăna, domnul Neagu Florin alături de consilierii locali Turcu Daniel si Bolboasa Marius.
*Doamna director Nutu Monica – Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” alături de doamna director Nicoleta Timofte – Grădiniţa “Florilor” si doamna director Dinculescu Mihaela – Grădiniţa “Sf. Maria”
*Doamna Ene Gabriela si domnul Ilioiu Aurel - Partidul Social Democrat
     Cu această ocazie au fost premiaţi si cei doi veterani de război ai comunei Cumpăna, domnul Ceapa Ion 100 de ani si dl Crăciun Gheorghe 97 ani .
     Prezent la eveniment, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju a ținut să adresez tuturor cadrelor militare în activitate și în rezervă, dar și veteranilor de război, aprecierile pentru nobila și neobosita activitate, de înalt profesionalism, pusă în slujba țării pentru garantarea suveranității, independenței și unității statului, integrității teritoriale și democrației constituționale, împreună cu cele mai sincere urări de sănătate și împliniri.
     „Este ziua în care aducem un omagiu celor ce s-au jertfit pentru noi. De-a lungul timpului, Armata Română s-a dovedit a fi simbolul consecvenţei, al siguranţei şi al seriozităţii. In plus, o serie de militari romani care s-au sacrificat pentru libertatea urmaşilor lor in cele doua războaie mondiale erau locuitori ai comunei Cumpăna, pentru care familiile, dar si autorităţile locale le adresează mulţumiri si recunoştinţa.“
     La Multi Ani Armatei Române!

 

18.10.2017 - Intâlniri de lucru in orasul chinez Ningbo

Primarul comunei Cumpăna ec. Mariana Gâju a răspuns prezent invitatiei primite din partea municipalității Ningbo-Republica Populara Chineză,
     Astfel că in aceasta perioadâ, au avut loc mai multe intâlniri de lucru in orasul chinez Ningbo,in vederea implementarii unor proiecte comune de dezvoltare durabila, realizate cu investitori chinezi in comuna Cumpăna.
     Prezent la intalnire a fost si fostul Consul general al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Excelenta Sa, SU Yanwen dar si presedintele Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineză. Excelenta Sa Wang Tieshan,.
     In urma acestei intâlniri, administratia orasului Ningbo din provincia Zhejiang s-a aratat interesata de a finanta o serie de investiții majore pe raza teritorială a județului Constanța printre care si realizarea unui parc industrial la Cumpăna.
     Cele două părți au purtat discuții asupra economiei, culturii, educației, turismului și a altor aspecte ale viitoarei cooperări.
     Oraşul Ningbo are o populaţie de 5,7 milioane de locuitori şi este recunoscut prin dimensiunea economică, istorică, universitară şi culturală. Ningbo este unul din oraşele pilot din China în domeniul inovării şi a obţinut în 2013 statutul de oraş cu cel mai bun mediu investiţional din China.
Delegatia judetului Constanta este formata din reprezentanti ai Institutiei Prefectului –Judetul Constanta, Consiliului Judetean Constanta, Primariei Municipiului Constanta, C.N. Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta, presedintele Bancii Romano – Chineze.. 

 

14.10.2017 - Agapă frăţească la Cumpăna, de hramul Bisericii „Sfânta Parascheva“

Locuitorii comunei Cumpăna au marcat, astazi, cu evlavie, sărbătoarea Cuvioasei Parascheva.
Ocrotitoarea localităţii, Sfânta Parascheva, a fost cinstită cum se cuvine de cei peste 1.000 de oameni prezenţi la biserica ce poartă hramul cuvioasei.
     Încă de la primele ore ale dimineţii, tineri, bătrâni, bărbaţi, femei şi copii au venit la biserică, unde s-au rugat pentru sănătate. Nu doar oamenii locului au venit în număr mare la sărbătoare, ci şi persoane din Constanţa şi din localităţile învecinate, care s-au închinat la moaştele Sfântului Pantelimon şi la veşmântul Cuvioasei Parascheva.
     Imediat dupa Sfanta Liturghie Arhiereasca, cei prezenti au participat la o agapa fratească.. 

 

14.10.2017 - Un nou inceput pentru sportul cumpănean

Ieri, 13 octombrie 2017, a avut loc prima conferinta de presa a CLUBULUI SPORTIV „VICTORIA” Cumpăna. Cu acest prilej a fost prezentată si noua echipă care se va ocupa de viitorul sportului cumpănean.
Incepând cu data de 7 februarie 2017, Asociaţia Sportivă “Victoria” Cumpăna s-a transformat in CLUB SPORTIV, iar functia de director interimar a fost asigurată de către arbitrul internaţional si antrenor de scrimă Bezem Sebastian.
In urma concursului desfăsurat in luna septembrie 2017, functia de director executiv al Clubului Sportiv „Victoria” Cumpăna a fost preluată de către fostul portar al clubului Farul Constanta din perioada 1984 – 1990, Ion Raută. Actualul oficial al clubului Victoria Cumpana este un om de fotbal cu o experienta uriasa in acest domeniu, acesta antrenand mai multe echipe importante din Romania cat si in strainatate in zona Golfului.
Din comitetul director al C.S Victoria Cumpăna fac parte:
Presedinte – Elena Frîncu
Vicepresedinte – Neagu Florin
Membrii: Consilierii locali- Stamat Elena si Bolboasa Marius


“Comuna Cumpăna se mândreşte cu un mentor de excepţie în persoana doamnei Elena Frîncu, personalitate marcantă în lumea sportului românesc, fostă Vice Campioană Mondială cu Naţionala de handbal, fost director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, membru al Comitetului Executiv Olimpic, membru al Federaţiei Române de Handbal şi Vice Preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică, distinsă cu ”Colanul Olimpic” de către Octavian Morariu, Preşedintele C.O.S.R., pentru o viaţă în slujba sportului, care a susţinut şi susţine în continuare dezvoltarea şi promovarea tuturor disciplinelor sportive ce se derulează în comuna Cumpăna.
Disciplinele sportive si sportivi din cadrul Asociatiei Sportive Cumpana si din comuna Cumpana au obtinut de a lungul anilor rezultate deosebite atat pe plan national cat si international.
Cumpăna răspunde PREZENT sportului !” a declarat primarul comunei Cumpăna ec Mariana Gâju.

„Am plecat la drum cu speranțe mari. Deocamdată ne concentrăm pe cinci secții de jocuri sportive, la care ne-am propus să avem un nivel de performantă cat mai inalt.
La secțiile de scrimă, gimnastică ritmică, lupte, rugby si fotbal vor activa doar copii din Cumpăna.
In prezent ne antrenăm in cele 3 săli de sport de pe raza comunei Cumpăna iar incepând cu anul 2018, prin grija Consiliului Local si al Primariei Cumpăna, reprezentate de către doamna primar Mariana Gâju, vom beneficia de o bază sportivă ultramodernă. Incercăm să aducem alături de noi sponsori, oamnei care iubesc sportul si doresc să ne ajute.
Vom depune toate eforturile necesare pentru ca acest club sportiv să reprezinte cu mândrie si onoare comuna Cumpăna, atat pe plan antional cat si international.” A declarat directorul executive Ion Rauta .

In prezent Clubul Sportiv are infiintate oficial 5 sectii sportive:
* Gimnastică ritmică – antrenor Elena Vlad
* Scrimă - antrenor Bezem Sebastian
* Rugby – antrenor Florin Bacioiu
* Fotbal seniori – antrenor Luca Augustin
Fotbal juniori - antrenor Mustaca Cristian
Fotbal juniori – antrenor Eduard Nastase
* Lupte libere – antrenor Papazu George

Cu acest prilej doamnele Elena Frîncu si Elena Drăgoi s-au inscris ca membrii cotizanti ai clubului sportiv.
Cei care doresc să ni se alăture devenind membrii cotizanti ai Clubului Sportiv „Victoria” Cumpăna, o pot face mergând la sediul clubului din str Dacia nr 1 Cumpăna, program L-V 9:00 – 14:00.

Ne-au onorat cu prezenta:
Primarul comunei Cumpăna- doamna ec Mariana Gâju
Directorul clubului sportiv – domnul Ion Rauta
Inspector şcolar pentru educație fizică şi sport, ISJ Constanţa- doamna Elena Hanu
Direcţia pentru Sport şi Tineret a Judeţului (DJST) Constanţa – domnul Mihai Orzan
Presedinte comitetului director – doamna Elena Frîncu
Vicepresedintele comitetului director – domnul Neagu Florin
Expert contabil – doamna Paula Vintila
Dar si doamnele director ale institutiilor de invătământ de pe raza comunei noastre, profesori de sport precum si antrenorii clubului nostru.

După conferinta de presa, Casa de Cultura din Cumpăna a găzduit o intâlnire cu părintii elevilor Liceului „Nicolae Dumitrescu” in care s-au prezentat oportunitatile si beneficiul practicarii sportului. 

 

13.10.2017 - Cinci bebelusi aflati in asistentă maternală, botezati astăzi la Cumpăna!

La Cumpăna, a devenit deja o tradiţie ca, la zile mari, să fie botezaţi copiii abandonaţi de părinţi. Iniţiativa îi aparţine primarului Mariana Gâju, care organizează astfel de acţiuni cu ocazia fiecarei sărbători crestine.
     Asa s-a intâmplat si astăzi, in ajunul prăznuirii Sfintei Parascheva, cand cinci copii, proveniţi din centre de asistenţă maternală au primit Taina Sfântului Botez in Biserica Sf. Parascheva din Cumpăna.
Emoțiile au fost mari pentru nașii micuților care au promis că vor fi alături de copii și îi vor sprijini de acum încolo. Ceremonialul botezului a fost oficiat de către Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi de un sobor de preoţi.
Marian Mihaita, Antonio Valentin, Ioana Mihaela, Laura si Maria Parascheva sunt numele primite de către cei 5 copii, 3 baietei si 2 fetite, botezati astăzi la Cumpăna.
     La finalul ceremniei cei cinci micuti au primit cate un cadou simbolic si căte o iconită de la primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
      Acest eveniment a fost organizat de Primăria si Consiliul Local Cumpăna reprezentate legal de doamna primar ec. Mariana Gâju în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. 

 

05.09.2017 - Conferinta ”Economia circulara in Romania” organizata de catre Ministerul Mediului in colaborare cu Comisia Europeana

Astazi, 05 octombrie 2017 la Universitatea Politehnica din Bucuresti a avut loc Conferinta
“ Economia circulara in Romania” organizata de catre Ministerul Mediului in colaborare cu Comisia Europeana, sub auspiciile Programului RO04 – Reducerea substantelor periculoase din cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009 – 2014. Detalii aici ...  

 

25.09.2017 - România se ridică în picioare pentru asistența socială!

Sucursala Teritorială Constanța a Colegiului Național al Asistenților Sociali (CNASR) în parteneriat cu Primăria Cumpăna, Consiliul Județean, DGASPC Constanța și Instituția Prefectului județul Constanța, a organizat conferinţa cu titlul „Importanţa parteneriatului public – privat şi rolul asistentului social, în furnizarea şi dezvoltarea serviciilor sociale la nivel comunitar”.
     Evenimentul s-a desfasurat astăzi, 25 septembrie 2017, între orele 12.00 - 14.00, în incinta Centrului Multifunctional de Asistenta Socio-Medicala din Cumpăna, si a fost dedicat asistenților sociali, oficialităților județene, reprezentanților societății civile, prietenilor și susținătorilor profesiei de asistent social.
     Județul Constanța s-a alăturat astfel celorlalte județe prin care a trecut Caravana CNASR în cadrul campaniei naționale „România se ridică în picioare pentru asistența socială”:
     Comuna Cumpăna a fost aleasă drept gazdă a acestui eveniment deoarece este singura comună din judeţ care are 3 asisteţi sociali înscrişi în CNASR, în cadrul SPAS-ului, promovează şi înţelege realizarea activităţilor de asistenţă socială cu profesionişti, pentru ca primarul ec. Mariana GÂJU impreuna cu echipa sa a dezvoltat numeroase proiecte în domeniul social , pentru a sprijini populatia vulnberabilă să depaseasca statutul de persoane asistate si sa se integreze eficient in comunitate.
     ”Comuna Cumpăna este onorată să fie gazda acestui eveniment cu o importanta deosebita pentru furnizorii de servicii sociale. Primăria Cumpăna prin intermediul Serviciului Public de Asistenta Sociala pune accent pe ajutorarea persoanelor cu probleme speciale, venitul minim garantat reprezentand doar o formă de sprijin temporar pentru depășirea situatiilor de criza, nu incurajam nemunca“ a declarat primarulcomunei Cumpăna, Mariana Gâju
     “Ne bucurăm că turneul național -România se ridică în picioare pentru asistența socială- organizat de către CNASR ajunge în inima Dobrogei, la Cumpăna,una dintre cele mai moderne și mai renumite comune ale țării cu pricepere condusă de către doamna Mariana Gâju - premiul politicianul anului la ediția 2015 a Galei Naționale de Excelență în Asistență Socială", a declarat Doru BUZDUCEA, președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România și decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București.
     Au fost prezenti la conferinta: doamna primar ec. Mariana GÂJU, echipa CNASR- președinte domnul Doru BUZDUCEA, vicepreședinte domnul Cristian ROȘU, secretar executiv doamna Diana CRISTEA, domnul Toma Mares presedinte F.I.C.E, echipa CNASR Constanta- presedinte,doamna Marinela GRIGORE, vicepresedinte doamna Carmen CONSTANTINESCU, doamna Roxana ONEA DGASPC Constanta , doamna Irina DUMITRU CJC, Lector univ. dr. Smaranda WITEC, Conf.univ.dr. RODICA ENACHE si doamnele- Marcela AVRAM, Alexandra Trifan DINICA, Ana Maria ANECULĂIESEI BACIU- membrii in cadrul CNASR Constanta. 

 

24.09.2017 - Sărbătoarea Recoltei de la Cumpăna, un real succes !

Sărbătoarea Recoltei de la Cumpăna, un real succes!
Rodul Pământului – Zilele Recoltei la Cumpăna
      In perioada 23-24 septembrie, stadionul din localitate Cumpăna s-a dovedit a fi neîncăpător pentru toți cei care au dorit să ia parte la Festivalul ”Rodul Pământului – Zilele Recoltei la Cumpăna”.
      La deschidere și la parada portului popular, au fost prezenti si numeroase oficialitati, printre care amintim: ministrul Agriculturii dl.Petre Daea, prefectul judetului Constanta dl. Ioan Albu, presedintele CJC dl. Marius Horia Tutuianu, deputați si primari din tot județul Constanța, cu toții dorind că fie alături de locuitorii comunei la deschiderea festivalului care a ajuns anul acesta la ediția cu numărul XV.
     Oaspetii au fost intampinati cu pâine si sare de căre primarul ec. Mariana Gaju alături de viceprimarul Neagu Florin, dar și o partea a Consiliului Local Cumpană.
      Festivalul a debutat sâmbăta la oră 10:00, când, chiar de la intrarea în localitate, tineri îmbrăcați în frumosul port popular românesc, impreună cu oficialitatile prezente, acompaniați de Fanfara RAJA au defilat spre stadionul Victoria Cumpănă.
     Vizitatorii au venit în număr mare pentru a vedea oferta de toamnă a producătorilor de legume și fructe. Dar aceștia nu au fost singurii expozanți de la târg: s-au alăturat meșteșugarii tradiționali, vânzătorii de bunătăți, crescătorii de animale etc.
Gospodinele comunei Cumpăna au pregătit delicii variate, din bucătăria tradițională a diverselor etnii.
     Atractia zilei de duminică a fost delicioasa plăcinta dobrogeană lungă de 45 m, făcută dintr-un amestec de brânză uşor sărată, ou şi iaurt.
      Au fost premiati nou nascutii din luna septembrie, cele mai frumoase gospodarii, dar si echipele de rugby si fotbal ale C.S Victoria Cumpăna.
     În cele două zile de desfășurare, autoritățile locale au pregătit multe surprize plăcute participanților. Pe scena amplasată pe stadionul „Victoria” au evoluat ansambluri folclorice din toate zonele tării, școli de dans și artiști precum: Valentin Sanfira, Ileana Laceanu, Grigore Gherman, Geta Postolache, Mirela Pana, Taraful Domnesc, Nicusor Iordan si Anamaria Preda, Alessia.
      Cele doua zile ale festivalului s-au incheiat cu un imens foc de artificii.
Vă multumim tuturor celor care ati contribuit la realizarea si succesul acestui eveniment. 

 

24.09.2017 - Record la Festivalul ,,Rodul Pământului – Zilele Recoltei la Cumpăna”

Cumpăna a doborât un record!
      O plăcintă dobrogeană de 45 de metri a fost gustată la Sărbătoarea Recoltei!
Lungă de 45 de metri, făcută dintr-un amestec de brânză uşor sărată, ou şi iaurt, cea mai mare plăcintă dobrogeană a fost vedeta Sărbătorii recoltei de la Cumpăna. Cum nimeni nu a rezistat aromelor îmbietoare, care au învăluit stadionul din localitate, oamenii s-au înghesuit să prindă o bucată cât de mică. Festinul culinar a fost condimentat cu muzică populară şi multă voie bună.
      Tot astazi in cea de-a doua zi a Festivalului, Primaria si consililul Local Cumpana, prin reprezentantul sau legal, primar ec. Mariana Gaju a premiat nou nascutii din luna septembrie..
      La festivalul toamnei de la Cumpăna sunt prezenți numeroși crescători de animale, apicultori și meșteșugari din țară.
     Cea de-a doua zi a Festivalului ,,Rodul Pământului – Zilele Recoltei la Cumpăna”, se va incheia spre seara,cu un imens foc de artificii.

 

23.09.2017 - Festivalul ,,Rodul Pământului – Zilele Recoltei la Cumpăna”

Prima zi din cadrul Festivalului ,,Rodul Pământului – Zilele Recoltei la Cumpăna”, s-a dovedit a fi un real succes stropit din plin cu voie bună, muzica populara, must și purceluși la proțap.
      Festivalul a debutat la ora 10:00, când, chiar de la intrarea in localitate, tineri îmbracaţi in frumosul port popular românesc, in frunte cu primarul ec. Mariana Gâju, Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, domnul Petre Daea, Preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Marius Horia Ţuţuianu, viceprimarul comunei , domnul Neagu Florin dar si o partea a Consiliului Local Cumpana, acompaniaţi de Fanfara Raja au defilat spre stadionul Victoria Cumpana. Au fost prezenti la Cumpana senatori, deputati, primari din tot judetul Constanta, cu totii dorind ca fie alaturi de locuitorii comunei la deschiderea festivalului care a ajuns anul acesta la editia cu numarul XV.
       La fel ca în anii precedenţi, evenimentul a reunit producători agricoli, meşteşugari şi gospodine din întreaga ţară, veniţi cu toţii să îşi prezinte hărnicia şi priceperea în bucătărie, la lucrul câmpului şi la creşterea animalelor. Odată cu pregătirea cămării pentru iarnă, cei prezenţi s-au putut bucura şi de alte surprize cuprinse în program: parada recoltei, expoziţie de animale, standuri cu vânzare de produse tradiţionale, legume, fructe ,sspectacole si premieri ale celor mai buni gospodari din Cumpăna.
      Festivalul "Rodul Pământului Zilele Recoltei" este un eveniment care pune in valoare moştenirea rurala si culturala a Dobrogei si a României.

 

23.09.2017 -  Construcţii locuinţe pentru tineri, etapa a treia

Comuna Cumpăna a fost inclusă, recent, în lista de finanţare aferentă programului de construcţii locuinţe pentru tineri, etapa a treia, destinate închirierii, respectiv, blocuri ANL, în anul 2017.
     Obiectivul de investiţie se află situat în strada Vasile Pârvan, nr. 1E, mai exact, lângă blocurile ANL construite în etapa a doua, cu suprafaţă de teren de 5.600 mp, regim de înălţime S+P+3E şi 64 de unităţi locative.
     În vederea demarării investiţiei, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, s-a întâlnit cu echipa formată din reprezentanţi ANL Bucureşti şi proiectanţi pentru a stabili ultimele detalii necesare începerii construcţiei.
     Următoarea etapă constă în predarea terenului, reactualizarea studiului de fezabilitate şi demararea procedurilor de licitaţie de către ANL Bucureşti în vederea stabilirii constructorului ce va realiza aceste 64 de unităţi locative. Dacă lucrurile decurg normal, lucrările pentru construcţia locuinţelor vor începe în anul 2018.

 

20.08.2017 -  CONFERINTA “ CENTENARUL UNIRII”

Reprezentanti ai societatii civile romanesti din Romania si din afara granitelor actuale reunite la aceasta conferinta au semnat Actul de infiintare al ALIANTEI PENTRU CENTENAR.
     Organizațiile ( in numar de peste 100 ) și-au unit forțele și pregătesc acțiuni de amploare pentru marcarea Centenarului 2018, altele decât cele planificate de stat.
     Alianța pentru Centenar este o coaliție ce are ca scop organizarea și desfășurarea de-a lungul anului 2018 a unui șir de evenimente și acțiuni culturale, comemorative sau cetățenești dedicate Marii Uniri.
     Asociatia Comunelor din Romania este membru fondator al acestei aliante. La conferinta a fost prezenta doamna Mariana Gaju, prim – vicepresedinte, Asociatia Comunelor din Romania, primarul comunei Cumpana, judetul Constanta.
     Comuna Cumpana are incheiate un numar de 6 acorduri de parteneriat cu localitati din Republica Moldova : Puhaceni (Raionul Anenii Noi) , Budesti, Straseni (Raionul Străşeni), Sarata Veche (Raionul Făleşti ) , Capaclia (Raionul Cantemir), Cricova (Sectorul Riscani).
     Cu ocazia acestei conferinte au fost semnate acorduri de infratire intre localitati din Romania si Republica Moldova, urmand ca in martie 2018 la intalnirea dintre Asociatia Comunelor din Romania si Congresul Autoritatilor Locale din Moldova ce va avea loc la Chisinau sa se incheie un numart de 100 de parteneriate de infratire.

 

15.07.2017 -  vizita a unor inalti oficiali din Republica Populara China

Comuna Cumpăna a primit in data de 15 iulie 2017, cu deosebită onoare o delegatie compusa din inalti oficiali ai Republicii Populare Chineze, condusa de domnul LIU YUNSHAN, membru al comisiei permanente a biroului politic al comitetului central al PCC.
     Primarul comunei Cumpana, doamna ec. Mariana Gaju a primit delegatia alaturi de ministrul turismului, domnul Mircea Titus Dobre si de domnul senator Nicolae Moga dar si de consilierii locali, locuitori ai comunei, cadrele didactice, elevii Liceului Tehnologic “ Nicolae Dumitrescu “.
     Doamna primar ec Mariana Gâju a transmis dorinţa de înfiinţare pe teritoriul comunei a unor sere de flori sau legume care să fie un bazin, nu doar pentru municipiul Constanţa, ci pentru tot ceea ce înseamnă litoralul românesc.
     "Prima impresie este că această comună are o dezvoltare foarte bună și nu prea se simte că suntem în mediul rural. Am convingerea că se vor gasi investitorii chinezi care vor dori sa investeasca aici." a transmis domnul LIU YUNSHAN
     Cu ocazia acestei vizite delegatia Chineza a oferit 5 laptopuri Liceului "Nicolae Dumitrescu" si 3 laptopuri Primariei Cumpana .
     In semn de pretuire si respect doamna primar ec. Mariana Gaju a inmanat domnului LIU YUNSHAN o ie romaneasca, un stergar precum si cheia comunei Cumpăna.
     In incinta Salii de Sport din Campusul Scolar a fost amenajata o expozitie cu desene si picturi ale elevilor Liceului din Cumpana, precum si o expozitie de fotografii, care arata vechile relatii de prietenie pe care comuna Cumpana le-a stabilit cu poporul chinez.
     Delegatia a vizitat apoi o familie de oameni gospodari din localitatea noastra.
      Din delegatie au mai facut parte parte urmatoarele oficialitati chineze : Dl SONG Tao, ministru, Departamentul Internațional, Comitetul Central PCC, dl CHEN Xi, ministru adjunct executiv, Departamentul de Organizare, Comitetul Central PCC, dl HUANG Kunming, viceministrul executiv, Departamentul de publicitate, Comitetul Central al PCC, dl. HE Yiting, vicepreședinte executiv, școala de partid, Comitetul central al PCC si dl XU Feihong, ambasadorul chinez în România.

 

12.07.2017 -  cea de-a 124-A SESIUNE PLENARĂ A COMITETULUI EUROPEAN AL REGIUNILOR

In perioada 12-13 iulie la Bruxelles are loc cea de-a 124-A SESIUNE PLENARĂ A COMITETULUI EUROPEAN AL REGIUNILOR.
    Doamna ec. Mariana Gaju, primarul comunei Cumpana, judetul Constanta, prim – vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Romania participa la aceste lucrari in calitate de membru al Delegatiei Romaniei la Comitetul Regiunilor la Parlamentul European de la Bruxelles.
     Ziua de 12 IULIE a debutat cu sedintele tuturor grupurilor politice din cadrul Comitetului Regiunilor.
Primarul comunei Cumpana, doamna ec. Maiana Gaju face parte din Grupul PSE, care reunește reprezentanții social-democrați, socialiști, laburiști și progresiști ai autorităților locale și regionale din întreaga UE.
     Președintele actual al grupului PSE este dna Catiuscia MARINI, președinta regiunii Umbria, Italia.
    Tot in ziua de 12 iulie a avut loc sedinta Delegatiei Romaniei la Comitetul Regiunilor, la care a fost invitat si domnul Karl-Heinz Lambertz, membru în Delegația Națională a Regatului Belgiei din partea Partidul Socialiștilor Europeni, președintele Comunității Germanofone din Regatul Belgiei, în prezent prim-vicepreședintele Comitetului European al Regiunilor.
     Pe ordinea de zi a sedintei s-a aflat si alegerea noului președinte al delegației României, precum și a celorlalte funcții prevăzute de regulamentele în vigoare. Astfel, in functia de presedinte a fost ales domnul Robert Negoita , primarul Sector 3, Bucuresti si presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, in functia de vicepresedinte domnul TEBAN ADRIAN OVIDIU, primarul orasului Cugir, judetul Alba , presedintele Asociatiei Oraselor din Romania.
Functia de presedinte ad personam a fost atribuita doamnei prima ec. Mariana Gaju, iar cea de vicepresedinte ad personam , domnului Ion Prioteasa, din partea UNCJR.
    Astazi, 13 iulie 2017, membrii Comitetului Regiunilor Europene s-au intrunit in cadrul celei de-a 124 sesiuni plenare. Pe ordinea de zi au fost incluse un numar de 15 avize.
In interventia avuta la aceste lucrari, primarul comunei Cumpana, doamna ec. Mariana Gaju a subliniat faptul ca preluarea presedentiei Comitetului Regiunilor de catre domnul Karl-Heinz Lambertz pentru urmatorii 2 ani si jumatate este benefica pentru Romania, avand in vedere ca tara noastra va prelua in anul 2019 presedentia Uniunii Europene. De asemenea, a subliniat necesitatea imperioasa ca atat domnul Karl-Heinz Lambertz , presedintii Comisiilor cat si membrii Comitetului Regiunilor sa vina in Romania si sa stabileasca legaturi directe cu Guvernul Romaniei si presedentia Romaniei pe urmatoarele probleme :
- Politica agricola comuna;
- Respectarea fortei de munca romane – sa beneficieze de tratament egal si remunerata ca cea a salariatilor din Uniunea Europeana. Obligativitatea companiilor straine de a plati si trata egal forta de munca romana, egal cu forta de mina a statului de provenienta a companiei.
- Problema tinerilor care invata si muncesc in statele europene;
- Rolul Uniunii Europene in dezvoltarea durabila a localitatilor rurale, a comunelor si oraselor mici si mijlocii. Scopul este acela de a usura viata a 500 de milioane de europeni prin crearea de locuri de munca prin simplificarea Politicii de Coeziune – POS 2020, atat pentru administratiile publice cat si pentru IMM-uri.
- Pentru acest mandat, urmatorii 2 ani si jumatate, Asociatia Comunelor din Romania a inaintat propunerea sa fie inclusa pe ordinea de desfasurare a activitatii si a AGENDEI RURALE – dezvoltarea durabila a satului romanesc. Toate acestea, au ca scop atragerea de investitori, crearea de locuri de munca, aducerea de venituri la bugetele locale.
O alta problema sustinuta a fost aceea ca cel de-al 8 – lea Summit al Regiunilor si Oraselor sa fie gazduit de catre Romania. .

 

23.06.2017 -  Festivitatea de inmanare a cheilor pentru 7 locuinte de tip ANL

Astazi, 23 iunie 2017 ora 12.00 la sediul Primariei CUMPANA a avut loc festivitatea de inmanare a cheilor pentru 7 locuinte de tip ANL ramase libere ( 6 garsoniere) si 1 apartament cu 2 camere , ca urmare a rezilierii contractelor de inchiriere a locatarilor din diverse motive.
     Astfel, un numar de 7 familii aflate pe lista referitoare la ordinea de prioritate in solutionarea cererilor pentru repartizarea locuintelor de tip ANL in regim de inchiriere, au primit urmatoarele repartitii ;
- familia RADU VICENTIU – ANL 4, garsoniera
- familia GHEORGHE GEORGETA – ANL 4,garsoniera
- familia DRAGAN MARIAN – ANL 4, garsoniera
- familia OMER MARIA – ANL 4, garsoniera
- familia COSTEI MARIAN – ANL 2, apartament
- familia LICA FLORIN – ANL 4,garsoniera
- familia DRAGUSIN LUCIAN IONUT – ANL 3, garsoniera
Evenimentul a adus multă bucurie familiilor carora li s-a repartizat aceste locuinte.

 

23.06.2017 -  Ziua Universală a Iei Româneşti marcată la Cumpăna

„Ziua Universală a Iei” a fost sărbătorită şi la Cumpăna, unde Primaria si Consiliul Local al comunei Cumpana in parteneriat cu Asociatia Pentru Dezvoltare Comunitara Cumpana au marcat această zi prin organizarea unei expoziţii în holul Primăriei cu obiectele realizate în Atelierului de Creaţie Populară al comunei Cumpăna.
     La finalul evenimentului toţi cei prezenţi şi-au dat mâna într-o horă a prieteniei.
     „Ziua Universală a IEI”, un fenomen mondial declanșat în 2013 de comunitatea “La Blouse Roumaine”, cu binecuvântarea unui mare duhovnic al României, se sărbătorește anul acesta în peste 100 de orașe ale lumii, între care Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, principalele orașe ale țării, în Harghita și Covasna, dar și în Basarabia si Chișinău..

 

23.06.2017 -  Coșul de Ramazan

Primăria și Consiliul Local Cumpăna în parteneriat cu Fundația Tuna au organizat activitatea ‟Coșul de Ramazan‟, ȋn comuna Cumpǎna, judeţul Constanţa ȋn data de 23 iunie 2017, ȋncepând cu ora 1100 .
     În sfânta lună a Ramazanului, musulmanul iși pune sufletul pe tava nevoiașului. Cu această ocazie au fost donate 50 de pachete constând în alimente de bază pentu 50 de familii cu venituri modeste.
     Voluntarii Fundației Tuna împreună cu asistenții sociali din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială al Primăriei comunei Cumpăna s-au deplasat la domiciliul beneficiarilor oferind pachetele cu donații.

 

21-22.06.2017 -  cea de-a XIV-a sedinta a Comisiei ECON

In perioada 21 – 22 iunie 2017 are loc cea de-a 14- a sedinta a Comisiei ECON ( Comisia pentru politica economică ) din cadrul Comitetul Regiunilor.
Doamna ec. Mariana Gaju participa in calitate de membru al Delegatiei Romaniei la Comitetul Regiunilor si membru in comisia ECON.( Comisia pentru politica economică)
Astazi, 21 iunie 2017 se desfasoara Seminarul Grupului PSE cu tema “ Raspunsuri progresiste la populism”.
    Seminarul s-a deschis cu o declarație din partea primului ministru portughez Antonio Costa, care a câștigat cu succes alegerile pe o platformă progresivă la vârful crizei economice și împotriva opoziției populiste aprige. Acesta a abordat o serie de pretenții "populiste", care sunt foarte frecvente în discursurile politice și a evidențiat modul în care aceste afirmații și ideologia care le stau la baza pot fi demascate și combătute efectiv prin alternative pozitive progresive.
     Prezent la seminar este domnul KARL – HEINZ LAMBERTZ, prim – vicepresedinte al Comitetului European al Regiunilor, care începând cu data de 1 iulie 2017, va deveni Președintele Comitetului European al Regiunilor, doamna Catiuscia Marini, presedintele Grupului PSE ( Partidul Socialistilor Europeni), doamna Zita Gurmai, președintele Organizaţiei Femeilor Socialiste din Ungaria, alti reprezentanti ai PSE.
    In fața unor mișcări și discursuri populiste din multe state membre ale UE, seminarul din acest an al Grupului PSE analizează elaborarea răspunsurilor progresiste la populism, strategia politică bazată pe simplificare, polarizare și manipulare a informațiilor și a oamenilor.
    Pe baza analizei științifice, seminarul va arăta cum să înlocuiască erorile populiste alb-negru ale doomului și ale întunericului cu mesaje de speranță și acțiune.
    A doua parte a seminarului va fi o "sesiune de instrumente-kit", oferind sugestii practice despre modul în care reprezentanții forțelor progresive de la diferite niveluri, de la nivel local și regional si nu în ultimul rând în dezbaterile privind Uniunea Europeană în vederea alegerilor europene din 2019.
    Maine 22 iunie 2017 se va dsfasura cea de-a 14-a sedinta a Comisiei ECON.( Comisia pentru politica economică).
Ordinea de zi a sedintei cuprinde :
- Avize – prima dezbatere si adoptare – Pachetul privind serviciile : O economie a serviciilor avantajoasa pentru europeni.
- Avize – Schimb de opinii – Raportul Comisiei privind politica in domeniul concurentei pentru anul 2016.
- Consolidarea rezilienței teritoriale: capacitarea orașelor și regiunilor pentru a face față globalizării.

 

17.06.2017 -  Gală de Balet – graţie, artă şi coregrafii inedite la Cumpăna

Cu ocazia incheierii stagiunii 2016-2017, Scoala de Balet "Nicolae Spirescu" din Cumpăna a incântat, astăzi, 17 iunie, publicul iubitor al acestei arte cu o serie de partituri din opere celebre.
Pe scena Casei de Cultură din Cumpăna au evoluat balerine cu vârste pornind de la trei ani, intr-un spectacol plin de graie, artă si coregrafii inedite.
      "Orice elev care studiază baletul visează ca, într-o buna zi, sa ajungă pe una din marile scene ale lumii, sa fie in linia întâi.
      Dar numai cei mai talentaţi si serioşi ajung sa transforme visul in realitate.
      Nu se ştie, s-ar putea ca, peste ani, sa le admiram pe aceste micuţe balerine pe marile scene .
      Ne mandrim cu aceste balerine, ne mandrim cu profesorii lor si le uram mult succes in activitatea lor si vacanta placuta ! a transmis primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Găju
     "Scoala noastra de balet a fost infiintata in anul 2003, cand nu credeam ca un hobby se va putea transforma, pentru zeci de copii, intr-un vis tangibil. Speram ca urmatoarea stagiune, 2017-2018 sa puteam mari repertoriul scolii si sa promovam mai mult aceasta artă." a precizat profesorul de balet Spirescu Teodora
      Toate fetitele au primit diplome, cicolata si o vizita la microrezervatia Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanta .
      Spectacolul a cuprins numere de balet clasic, dansuri neoclasice şi contemporane:
 „Dansul păpuşilor” din baletul „Coppelia” (Şcoalade balet „Nicolae Spirescu)
 „Tourner dans le vide” - solo- Dans contemporan (Diana Marin - cursanta Şcolii de Balet „Nicolae Spirescu”)
 „Lecţia de dans” (Grupa mică)
 Variaţie clasică din baletul „Fiica Faraonului”- Neacşu Iarina (Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”)
 „Fantezii florale ” (Grupa mare)
 Variaţie clasică - „Zâna Candorii” - Ion Liana (Centrul Cultural „Theodor Burada”)
 Variatie clasica din baletul „Esmeralda” - Zanet Maria (Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”)
 „Coda” (Toţi elevii Şcolii de balet „Nicolae Spirescu”)
 „The sound of silence” de Leonard Cohen – Dans contemporan (Cîndescu Delia -Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”) – coregrafia Prof. Manta Bianca
 „Nothing else matters” de William Joseph – Dans contemporan (Neacşu Iarina - Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”) – coregrafia Prof. Manta Bianca

 

16.06.2017 -  Festivitatea de final de an scolar a elevilor Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu"

Astăzi, 16.06.2017, sala Casei de Cultura din Cumpăna a gazduit Festivitatea de final de an scolar a elevilor Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" .
    Pentru copii acesta este un moment de bucurie, in care adună roadele efortului depus, dovedind parintilor ca au motive sa fie mandri de ei, asteptand cu nerabdare vacanta mare.
    Sala mare a Casei de Cultură din Cumpăna a devenit neîncăpătoare încă de la ora 9.00. Elevii din clasele P-VIII și a XII-a au urcat nerăbdători pe scenă, fiind strigați de glasul blând și suav al doamnelor și domnilor învățători/diriginți, care au avut numai cuvinte de laudă la adresa copiilor.
     S-au înmânat 10 PREMII DE ONOARE elevilor: MARIN CRISTIANA RODICA (clasa a VIII-a), APOSTOL ȘTEFAN DORIN (clasa a VIII-a D), PÎNDARU EMILIAN (clasa a VIII-a A), MIHALACHE ALEXANDRU (clasa a VIII-a A), TĂNASE SIMONA (clasa a VII-a D), LUZINSCHI ȘTEFANIA (clasa a VIII-a D), CHELBEA SEBASTIAN (clasa a V-a ) și DATCU BIANCA (clasa a VI-a C/olimpică la nivel național la Educație Tehnologică), care au contribuit la promovarea imaginii școlii prin activități școlare și extrașcolare (muzică, pictură, grafică, dans, inițiativă, spirit civic și îndemânare).
    Un moment emoționant l-a constituit predarea simbolică a „CHEII CUNOAȘTERII” de către cele două eleve ȘEF DE PROMOȚIE, COȘULEA BIANCA IULIANA (a VIII-a E) și ANDRONACHE BIANCA (a VIII-a A), absolvente cu media 10 (zece), reprezentantei elevilor claselor a VII-a, DOROȘIN CRISTINA (a VII-a C – media 9.94).
     Privind situația la învățătură în acest an școlar, elevii noștri de gimnaziu și liceu au primit 10 PREMII DE EXCELENȚĂ – media 10 (zece), 17 premii I, 20 de premii II, 23 de premii III și 80 de MENȚIUNI, iar 534 de elevi din ciclul primar au fost recompensați cu DIPLOME DE MERIT și EXCELENȚĂ.
Primăria și Consiliul Local Cumpăna a oferit tuturor elevilor premiați câte o carte și posibilitatea de a participa într-una dintre cele 12 tabere gratuite, organizate în perioada iulie-august 2017.
Colectivul profesoral al Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna urează tuturor elevilor     „Vacanță plăcută, cu momente de relaxare, sănătate și voie bună!”. Director, Prof. Monica Oana Nuțu

 

10-11.06.2017 -  Micuții rugbyști de la Victoria Cumpăna, locul doi la

Trofeul Bucuresti

In perioada 10-11 iunie pe Stadionul National Arcul de Triumf a avut loc editia a XXXVIII-a a Trofeului Bucuresti.
In urma rezultatelor obtinute echipa condusă de către antrenorul Florin Bacioiu s-a clasat pe locul doi in cadrul competitiei "Trofeul Bucuresti"
Elevii pregătiti de antrenorul Florin Bacioiu au inregistrat următoarele rezultate:
Ziua 1.
Victoria Cumpăna - Baicoi 30-0
Victoria Cumpăna - CSM Bucuresti 45-0
Victoria Cumpăna - CSO Pantelimon 55-0
Ziua 2.
Victoria Cumpăna - Săcele 20-5
Victoria Cumpăna - Soimii 5-10
La aceasta competitie care s-a adreasat categoriilor de varsta U8, U10, U12 si U14 participa la 12 cluburi: ACS Soimi Bucuresti, RC Grivita Bucuresti, RC Antonio Jr, CSO Pantelimon, CS Aurora Baicoi, AS Victoria Cumpana, CSC Mihai Kogalniceanu, CSM Bucuresti, RC Brasov, CS Dinamo/ CSS 6 Bucuresti, CSA – CSS3 Steaua Bucuresti si CS Rugby Sacele.
Tot astăzi, 11 iunie 2017, a avut loc si festivitatea de premiere a Campionatului Regional Muntenia - AMRB rugby 2016/2017.
În urma rezultatelor obținute, echipa pregătită de către antrenorul Florin Bacioiu, As Victoria Cumpăna a devenit vicecampioana Campionatului Regional Muntenia - AMRB rugby 2016/2017 și s-a calificat la Circuitul National de mini-rugby, prima etapa desfasurandu-se la Constanța în data de 25 iunie.
Felicitam intreaga echipa in frunte cu dl Bacioiu Florin si parintii deopotriva pentru vointa si efortul depus !

 

02.06.2017 -  Campionatul Național Școlar de Șah „Elisabeta Polihroniade”

– echipe mixte, etapa judeţeană

Primăria și Consiliul Local Cumpăna în parteneriat cu Asociația Clubului Sportiv ˮElisabeta Polihroniadeˮ, a organizat Concursul Național Școlar de Șah ‟Elisabeta Polihroniade‟, ȋn comuna Cumpǎna, judeţul Constanţa, vineri, 2 iunie 2017, ȋncepând cu ora 0900 la Centrul Multifuncțional de Asistență Socio – Medicală situat pe strada Șoseaua Constanței nr. 117.
     La concurs au participat 68 de elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal - echipe mixte, etapa judeţeană, însoțiți de 11 profesori de educație fizică din cadrul instituțiilor de învățământ. Elevii au avut vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, din ȋntreg județul Constanţa.
Majoritatea concurenţilor activeazǎ în cadrul Palatului Copiilor Constanța, sunt elevi ai Şcolilor Generale nr. 12, 29, 30 din Constanța, elevi de liceu din Constanța dar și mici sahiști din localitǎţile Năvodari, Mangalia, Medgidia și comuna Cumpăna.
     La această activitate au fost invitați și au participat vicepreședintele Asociației Clubului Sportiv ˮElisabeta Polihroniadeˮ domnul Stelian Azimioară, doamna director Mariana Solomon şi Nicoleta Marghirosian din partea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, președintele Asociației Județene de Șah, domnul profesor Claudiu Iordache, Vicepreședintele Asociației Județene de Șah, domnul profesor Andrei Furcă,
     Scopul acțiunii a fost de a conștientiza populația și liderii locali cu privire la beneficiile sportului în general, precum și acela al atragerii unui număr cât mai mare de persoane la practicarea activităților care îmbină timpul liber cu logica și inteligența.
     Câștigătorii concursului împreunǎ cu profesorii de educție fizică au primit din partea organizatorilor, pizza dar și premii specifice vârstei participanților, care au constat în cupe, medalii, diplome și rechizite cu simbolurile sportului minţii - șahul. De asemenea au primit diplome și rechizite toţi participanţii la concurs.
     Organizatorii concursului au oferit Trofeul „Cel mai bun jucător de la ciclul primar„ (cel mai mic, masa 1) lui Dincă Alexandru, elev la Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia.

Clasamentul final a fost următorul:

Echipe mixte ciclul primar
Locul I Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia
Locul II Şcoala 30 „Gheorghe Titeica” Constanţa
Locul III Şcoala 2 „Sfȃntul Andrei” Mangalia
Menţiunea I Şcoala 1 „Constantin Brȃncuşi” Medgidia
Menţiunea II Şcoala Gimnazială nr. 3 Mangalia
Menţiunea III Şcoala 29 „Mihai Viteazul” Constanţa
Menţiunea IV Şcoala 12 „ B.P.Hasdeu” Constanţa

Echipe mixte gimnaziu
Locul I Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia
Locul II Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa
Locul III Şcoala 18 ” Jean Bart” Constanta
Menţiunea I Şcoala 12 „B.P.Hasdeu” Constanţa
Menţiunea II Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna
Menţiunea III Şcoala „Grigore Moisil” Năvodari

Echipe mixte licee
Locul I Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa
Locul II Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia
Locul III Liceul Teoretic „G.E.Palade” Constanţa
Menţiunea I Colegiul Tehnic Energetic Constanţa

 

02.06.2017 -  Peste 130 de motocicliști vor construi case pentru familiile defavorizate din Cumpăna

Peste 130 de motocicliști, care fac parte din 14 cluburi din toată țară, își dau întâlnire la Cumpăna, județul Constanța, în weekendul 2-4 iunie.
     Motocicliştii vor munci la patru cvadruplexuri pentru ca 16 familii cu venituri mici să aibă o locuință decentă în care să își crească copiii.
    Aceștia vor turna beton, vor vărui, vor vopsi, vor aplica tencuială decorativă, vor monta gips carton şi vată minerală, vor munci la zidărie şi la împrejmuire, vor realiza etrieri şi vor lega grinzi pentru fundaţie pentru cele 16 locuințe pe care Habitat for Humanity Cumpăna le construiește în cadrul proiectului „Construim împreună pentru viitor”.
    Cei 130 de motocicliști vor sosi vineri seara în Cumpăna și vor campa în spațiul dedicat de lângă șantier, iar sâmbătă vor munci, alături de familiile beneficiare și specialiștii Habitat for Humanity, la ridicarea a 16 locuințe.
     Una dintre familiile pe care motocicliștii le ajută este familia Halichia. Nadia (28 de ani) și George (28 de ani) fac eforturi să îi ofere lui Alexis, băiețelul lor în vârstă de un an, o casă decentă în care să crească și să se bucure de copilărie. Tănăra familie locuiește într-o singură cameră în apartamentului părinților lui George.
    Deși muncesc amândoi de la vârste fragede, venitul lor este insuficient pentru a obține un credit pentru o locuință.
    Evenimentul Bikers for Humanity este la a doua ediţie și este inițiat de realizatorul radio Cristian Hrubaru, care susține proiectele organizației din 2015.
     La prima ediție Bikers for Humanity au participat peste 350 de motocicliști care s-au implicat în ajutorarea a 36 de familii din Bacău.
    Prin proiectul „Construim împreună pentru viitor”, dezvoltat în parteneriat cu Primăria comunei Cumpăna, filiala Habitat for Humanity Cumpăna va construi în sistem cvadruplex 20 locuințe, între 2015 și 2019.
    Până în prezent, aproximativ 300 de voluntari străini și din companiile românești au muncit pe șantierul filialei Habitat for Humanity Cumpăna.

 

01.06.2017 -  Copiii, sărbătoriţi de 1 Iunie la Cumpăna

Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna. judeţul Constanţa, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, au organizat astăzi, 1 iunie 2017, o serie de evenimente dedicate „Zilei Internaţionale a Copilului".
     Astfel ca, începând cu ora 9:00 elevii claselor 0-IV din cadrul Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu din Cumpăna, au desfăşurat activităţi precum: „Street dance” – copilărie in ritm de dans cu instructor de dans Laura Bogorodea, desene pe asfalt, jocurile copilăriei.
     Ei au primit vizita primarului ec. Mariana Gâju împreună cu viceprimarul Neagu Florin si o parte dintre membrii consiliului local Cumpăna, care le-au oferit zmeie si îngheţată .
Începând cu ora 9:30 preşcolarii celor doua grădinite din comuna Cumpăna, Grădiniţa Florilor si Sf. Maria au desfăşurat, in parcul din apropierea Campusului Şcolar activităţi precum Jocurile copilăriei de demult - sotronul, elasticul, tara, tara vrem ostaşi .
     Ei au primit vizita primarului ec. Mariana Gâju impreună cu viceprimarul Neagu Florin si o parte dintre membrii consiliului local Cumpăna, care le-au oferit baghete pentru baloane, lansatoare de elicoptere si croissante.
    Începând cu ora 10:00 elevii claselor V-XII din cadrul Campusului Şcolar din comuna Cumpăna, au participat la “Carnavalul Copilăriei”, unde s-au distrat alături de un DJ profesionist ..
     Ei au primit vizita primarului ec. Mariana Gâju impreună cu viceprimarul Neagu Florin si o parte dintre membrii consiliului local Cumpăna, care le-au oferit mingii, zmeie si îngheţată.
     ”Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă sa ne minunam si sa ne bucuram de fiecare zi si clipa a vieţii, precum cei mici. Să sărbătorim alături de copii, nepoţii, si sa ne lăsăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple. La multi ani, copii! „ a transmis celor prezenţi primarul comunei Cumpana ec. Mariana Gâju.

 

27-28.05.2017 -  Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului – Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi ”Dor de Cânt Românesc”

Continuând tradiţia, Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna au organizat cea de-a XII-a ediţie a Festivalului – Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi ”Dor de Cânt Românesc”, festival deschis artiştilor amatori, solişti vocali din ţară, interpreţi ai cântecului popular românesc, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.
     La această ediție au participat 52 de concurenți din diverse zone etnofolclorice ale țării, sub acompaniamentul Orchestrei «Baladele Deltei» din Tulcea. Manifestarea s-a desfășurat în Sala de Spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna, în ziua de sâmbătă, 27 mai 2017 la ora 11:00, iar Gala Laureaților şi Festivitatea de Premiere au avut loc în ziua de duminică, 28 mai 2017, începând cu ora 1200 .
     Si-au dat concursul interpreţi de renume ai folclorului românesc: Mariana Ionescu-Căpitănescu, Geta Postolache, Cristina Turcu-Preda, Nicușor Iordan, Ana Maria-Rossa Preda, Elena Plătică și Costel Atanasof, Ion Drăgan, Ovidiu Homorodean, precum și căștigătoarea trofeului ediției anterioare, Todor Cristina-Daniela din comuna Ciugud, județul Alba.
     Spectacolul a fost prezentat de Miruna Ionescu si Ionut Dulgheriu. Iar juriul festivalului a fost compus din personalitati de marca ale folclorului românesc precum:
* d-na Elise Stan, Prof. Dr.,etnomuzicolog, realizator de emisiuni la TVR
* d-na Daniela Gibescu – doctor etnomuzicolog, specialist Casa de discuri Electrecord
* d-na Doina Ișfănoni – Cercetător, etnolog în cadrul Muzeului Satului București
* d-na Eugenia Florea - Profesor în etnomuzicologie, realizator emisiuni de folclor
* d-na Maria Magiru – Dr.etnograf, director Muzeul de Artă Populară din Constanța
* d-na Doina Voievozeanu – Prof. Director Centrul Cultural “Teodor Burada”
* dl.Dorin Grama – Director Televiziunea Favorit
* d-na Paulina Popoiu – Doctor etnomuzicolog Directorul Muzeului Satului București
* d-na Aurelia Cosma – Cercetător etnomuzicolog Muzeul Satului București
* d-na Otila Pop - Lector Universitatea Spiru Haret
* dl. Valentin Marin – manager Radio România Antena Satelor
#Trofeul Festivalului a fost căstigat de Oprea Valentina Vasia -Bals jud. Olt.
Premiul i-a fost inmânat de către primarul comunei Cumpăna d-na ec. Mariana Gâju.
      Toti cei 52 de concurenti au primit premii pentru participare, diplome, precum si revista „Comuna mea Cumpăna”.
Sectiunea 1.
Premiul III – Petcu Maria Ruxandra – Galati
Premiul II – Pasare Luminita Alisa – Tg. Jiu
Premiu I – Borcea Cezara – com Iacobeni jud. Sibiu
Sectiunea 2
Mentiune -Platzner Maria Frnanda Adriana – Tg, Jiu Gorj
Premiul III -Mitran Melinda – Rovinari Gorj
Premiul III -Calin Denisa Violeta Niculitel jud. Tulcea
Premiul II -Amariei Vlad Constantin – Bacau
Premiul I -Dumitrascu Nicole Cristinne – Bucuresti
Sectiunea 3,
Mentiune -David Elena Geanina – Giuvarasti com. Corabia jud.Olt
Premiul III- Betej Andrada - Dobrana Gorj
Premiul III -Munteanu Vasile Emanuel – com. Letea jud.Bacau
Premiul II -Galateanu Nicoleta – Niculitel Tulcea
Premiul I -Tanasa Emilia Georgiana -Moldova Noua jud. Caras Severin

Premiul tineretii -Anuta Elena Madalina – Gorj
Premiul de popularitate -Asan Elvis Matsun – Constanta
Premiul de incurajare si promovare -Catalin Campanu Cumpana jud Constanta
Premiul special – Vatavu Ana Maria – Gorj
Premiu special – Neacsu George –Brasov

    Multumim tuturor celor care au dat curs invitatiei noastre, ne-au onorat cu prezenta si au participat activ la buna desfasurare si succesul acestui eveniment .

 

25.05.2017 -  “Inaltarea Domnului” si ”Ziua Eroilor”

Conform tradiţiei, de Ziua Înalţării Domnului, se comemorează şi Ziua Eroilor. Sunetul clopotelor, imnurile de slavă ce străbat cupolele bisericilor, mirosul de tămâie din cimitire vestesc în cele patru zări că cei care au pus mai presus de viaţa lor trecătoare eternitatea României sunt încă vii în amintirea urmaşilor. În această zi, a ridicării la ceruri a Mântuitorului, credincioşii se roagă în taină ca eroii să vegheze din ceruri la destinele României.
    După Sfânta Înviere, această sărbătoare a ajuns cea mai populară şi dragă neamului nostru. Aceasta şi pentru că este o strânsă legătură între Înălţare şi eroism.
     In acesta zi a omagierii eroilor, sau depus coroane de flori la cele doua monumente din comuna de catre: primarul comunei Cumpăna, d-na Ec. Mariana Gâju, reprezentanţi ai Consiliului Local Cumpăna, reprezentanţi ai Parohiilor 1 si 2 Cumpăna, reprezentanţi ai Liceului Nicolae Dumitrescu şi ai Grădiniţelor din comună, reprezentanţi ai Organizatiei Comunale PSD Cumpana si reprezentanţi ai Postului Local de Poliţie şi ai Poliţiei Comunitare Cumpăna.
Hristos s-a inaltat!

 

24.05.2017 -  “Alimentatie Sanatoasa”

Primăria și Consiliul Local al Comunei Cumpăna reprezentate legal prin persoana doamnei ec. Mariana Gâju în parteneriat cu Liceul Tehnologic ,, Nicolae Dumitrescu,, Cumpăna și Asociația Studenților Mediciniști și a Tinerilor Medici din Constanța organizează în cadrul programului ,, ȘCOALA ALTFEL,, următoarele sesiuni de informare pentru elevi după cum urmează:
1.,,ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ,, - pentru 100 de elevi din clasa pregătitoare - clasa a - IV a
2. ,, ACORDAREA PRIMUL AJUTOR,, - pentru 50 elevi clasele IX-XII
    Activitățile s-au desfășurat în data de 24.05.2017 în intervalele orare 12.00-14.00 și 14.00-16.00 în cadrul Centrului Multifuncțional de Asistență Socio-Medicală Cumpăna.
    Traineri în cadrul acestor sesiuni vor fi :
- Dr. Cojocaru Alexandra - medic specialist A.T.I. - medic specilist urgențe
- Dr. Bărbulescu Ciprian - medic specialist A.T.I.
- asist.univ.Dr.Enache Florin Daniel- medic specialist chirurgie pediatrică
- asiste.univ.Dr.Litriu Radu Mihai- medic rezident pediatrie

 

21.05.2017 -  “Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene, la Cumpăna”

Cea de-a X-a ediţie a evenimentului “Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene”, moment de sărbătoare pentru comuna Cumpăna, a reunit astazi, atât locuitori ai comunei, cât şi oaspeţi din diferite colţuri ale Dobrogei.
    Manifestarea a debutat incepand cu ora 10:00, cu “Concursul de artă culinară tradiţională” în cadrul căruia au fost prezentate, degustate si jurizate bucate tradiţionale, specifice fiecărei comunităţi,
     Participantele la concurs s-au prezentat cu o ofertă deosebit de bogată.
    Astfel, au prezentat preparate culinare specifice bucătăriilor proprii gospodine din localitatile: Cumpăna, Constanta, Techirghiol, Ghindăresti, Tuzla, Jurilovca, Sarighiol de Deal, Cobadin, Agigea, Topraisar,Tataru, Movilita, Comunitatea Elena din Constanta.
    Locurile I, la cele doua categorii au fost adjudecate de către - Comunitatea Elena din Constanta si gospodinele comunei Cumpăna.
     Ne-au onorat cu prezenta:
Dl. Uygar Mustafa Sertel - consul general al Republicii Turcia la Constanta
Dl. Liang Caide - consul general al Republicii Populare Chineze
Dl. suprefect Acoium Levent Mustafa
D-na Cristina Samoila - Casa de Pensii din Constanţa
Dl. Dayan Fetislam -Inspectoratului de Stat în Construcţii
Dl. Osman Fedbi -presedinte al UDTR
D-na Bari Turchian - președinta Organizației de Femei UDTTMR
Dl. Anton Traian Antoniadis -președintele Comunității Elene Constanta,
D-na Roxana Onea – DGASPC Constanta
     Ca de fiecare dată, gazde primitoare şi călduroase au fost d-na primar ec. Mariana Gâju, dl. viceprimar Neagu Florin, consilieri locali dar si functionari publici din cadrul Primariei Cumpăna.
    La eveniment au participat ansamblurile folclorice : „Kardelen“, „Boboceii Cumpenei“, „Multietnic Techir“ din Techirghiol, Școala de Balet „Nicolae Spirescu“ din Cumpăna, „Elpis“ din Constanța, „Dor“ din Sarighiol de Deal Tulcea, „Canlar“ din Cobadin , Elena Iordan, Bianca Luzinschi, Catalin Campanu.
     Din cauza conditilor meteo nefavorabile, traditionalele lupte tataresti „Kures” au fost amanate.
Multumim tuturor celor care au dat curs invitatiei noastre, ne-au onorat cu prezenta si au participat activ la buna desfasurare si succesul acestui eveniment .

 

16.05.2017 -  “Luna Promovarii Economiei Sociale”

Primăria comunei Cumpăna in colaborare cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta, au organizat, astăzi, 16 mai 2017, "Seminarul de informare privind economia socială".
Seminarul s-a desfăsurat cu prilejul marcării de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale si Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca a actiunii de mediatizare "LUNA MAI = Luna Promovării Economiei Sociale".
     "Scopul principal al economiei sociale, in comparatie cu scopul economiei de piata, nu este obtinerea de profit, ci consta in imbunatatirea conditiilor de viata si oferirea de noi oportunitati pentru persoanele dezavantajate sau care fac parte din categorii vulnerabile.
     Noi nu încurajam nemunca, respectăm și sprijinim, în același timp, persoanele care au nevoie de ajutor. In momentul de fata din totalul celor 15.000 de locuitori avem un numar de 99 de beneficiari ai venitului minim garantat.
     Celor care sunt apti li se ofera locuri de munca iar daca refuza nu mai beneficiaza de venitului minim garantat . " a declarat primarul comunei Cumpana, doamna ec. Mariana Gâju
      La solicitarea doamnei primar, dl Busu Gheorghe - director general AJOFM Constanta a promis ca va transmite saptamanal, catre Serviciul Public de Asistență Socială.din cadrul Primariei Cumpăna, lista locurilor de munca disponibile la nivelul Judetului Constanta.
       La acest seminar au participat :
- D-na primar ec. Gâju Mariana
- Dl. Busu Gheorghe - director general AJOFM Constanta
- D-na Banu Carmen - inspector superior AJOFM / Compartiment ECONOMIE SOCIALA
- Dl. Ludovic Fraico - director resurse umane CCINA
     Doamnele inspector din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială/Primaria Cumpăna, dar si un numar de 23 de agenti economici din comuna Cumpăna.
     Evenimentul a avut loc in cadrul Centrului Multifunctional de Asistenta Socio-Medicala din comuna Cumpăna, incepand cu ora 10:00.

 

15.05.2017 -  “Ziua Internațională a Familiei”

Primăria și Consiliul Local al Comunei Cumpăna, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, au organizat, astăzi, 15 mai 2017, in cadrul Casei de Cultură din Cumpăna, ,Ziua Internaţională a Familiei,,.
    Conform tradiției, la această dată, au fost celebrate familiile căsătorite în comuna Cumpăna, care în acest an aniversează ,,Nunta de aur” – 50 de ani de căsătorie.
    De asemenea, au fost invitate și viitoarele cupluri, care în acest an își vor uni destinele prin încheierea căsătoriei, dar și cele mai reprezentative familii ale comunei noastre.
    ..."Prin exemplul dumneavoastră de viată, prin munca si sacrificul dumneavoastră, sunteti precum miezul, maiaua care dospeste pâinea pufoasă si bună.
    Asa sunteti dumneavoastră, familiile de cinste si omenie ale comunei noastre, care ne-ati invătat ca viata pe care o traim o singură dată, nu trebuie traită oricum.
    Datorită dumneavoastră, Cumpăna cu intâmplări bune sau mai putin bune este o familie traditională care isi asteaptă cu bratele deschise generatiile viitoare." a transmis celor prezenți doamna primar ec.Mariana Gâju
    Familiile sărbătorite au primt în dar piesa de teatru „Desculț în parc”, scrisă de Neil Simon, în regia domnului Liviu Manolache, alături de actorii Florina Stănculeț, Nina Udrescu, Tani Ștefu, Liviu Manolache, Gelu Ciobanu. Scenografia este realizată de doamna Eugenia Jianu precum și diplome, flori și daruri simbolice.

 

30.03.2017 -  “Centenar Ceapă Ion”

Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentat legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, cu deosebita participare a Coralei bărbăteşti „ARMONIA” aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului, alături de Centrul Militar Zonal Constanţa, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Constanţa, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezerva şi în Retragere şi Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, au organizat joi, 30 Martie 2017, începând cu ora 1300, la Casa de Cultură din localitate, evenimentul prilejuit cu ocazia centenarului domnului Ceapă Ion, fiu al comunei Cumpăna, veteran al celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial şi cetăţean de onoare al localităţii, în semn de recunoaştere a meritelor deosebite ale celui care a luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.
   Cu prilejul aniversării a 100 de ani de viaţă şi de istorie domnul Ceapă Ion a primit o diplomă din partea Ministrului Apărării Naţionale – Gabriel Beniamin Leş.
   De asemenea, Primăria şi Consiliul Local al Comunei Cumpăna l-au premiat cu suma de 1000 lei, iar în colaborare cu o firmă de specialitate i-au dăruit un aparat auditiv de ultimă generaţie.
   Ostaşul care a supravieţuit războiului este deplin conştient de misiunile pe care le-a îndeplinit pe frontul celui de-al II-lea război mondial, apărând neamul, hotarele și demnitatea țării noastre.
   Anii de foc ai războiului nu au fost uitaţi de bătrânul militar, care a luptat cu vitejie şi şi-a amintit de cei care şi-au dat sângele pe câmpul de luptă pentru apărarea ţării.
   S-a înrolat pe front cu Regimentul 9 Cãlãraşi, la data de 26.07.1942.
   A fost rãnit la data de 19.01.1943, iar la 6.04.1943 a fost clasat ca invalid de rãzboi cu procentaj de 40% de Comisia Medicalã Mixta a Comandamentului 2 Teritorial, conform procesului verbal de clasare nr. 203 H 187.
   Pentru merite deosebite a fost decorat cu Medalia "Serviciul Credincios", cu spade, clasa I, conform I.D.859/8.04.1944
   Din anul 1967 Nea Ceapă a devenit cetăţean al comunei Cumpăna.
   În această zi izvorâtoare de adevărată bucurie lăuntrică, ne-a făcut o deosebită onoare să sărbătorim împreună acest eveniment unic din viaţa localităţii noastre, ca o dovadă a respectului şi recunoştintei care i se cuvin venerabilului nostru concetăţean.

 

27.03.2017 -  “Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare”

Grupul de Actiune Locala “Canal Dunare – Marea Neagra 2016” a organizat astazi 27 martie 2017 in cadrul Primariei Cumpana , conferinta de presa cu ocazia lansarii proiectului “Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare”, avand ca scop popularizarea planului de implementare a Strategiei de Dezvoltare Locala.
     Teritoriul Leader acoperit de Grupul de Actiune Locala (G.A.L.) al carui presedinte este d-na ec Mariana Gaju primarul comunei Cumpana , cuprinde cele trei unitati administrative teritoriale Cumpana , Valul lui Traian si Poarta Alba , acestea avand impreuna o suprafata de 176 Kmp , o populatie de 29.917 locuitori si un buget total de 1.446.893 Euro , din care pentru acest proiect sunt alocati 173.635 Euro.
     La conferinta moderata de Ludovic Fraico , sef Departament Resurse Umane si Strategii CCINA Constanta au fost prezenti dl. Dorin Opreanu – director OJFIR Constanta , dl. Panait Anghel director CRFIR Constanta , reprezentanti ai celor trei localitati implicate in acest proiect , precum si agenti economici din comuna Cumpana.

 

08.03.2017 - Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită la Cumpăna

Ca în fiecare an, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna a organizat evenimentul „Ziua Internaţională a Femeii”.
      Doamnele şi domnişoarele comunei şi invitatele acestora au primit în dar o petrecere presărată cu momente artistice, miercuri, 8 martie 2017, începând cu ora 1300, în sala mare a Casei de Cultură din Cumpăna.
     Voia bună şi antrenul au fost susţinute de Formaţia „AMIGO” din Cumpăna, de Ansamblul folcloric „Româncuţa” din localitate, precum şi de actriţa Mirela Pană, alături de un meniu adecvat acestei zile festive.
     Această zi a fost un prilej de bucurie,în care doamnele şi domnişoarele au simţit mai puţin apăsarea grijilor, şi-au umplut gândurile şi sufletul de căldura primăverii care vine, de fiecare dată, cu ceva nou: planuri, speranţe, inspiraţie…
     Şi pentru că femeile sunt cele care suflă dragoste peste orice fac, pentru că sunt cele care numai când privesc către copiii lor, dau lumii mai multă frumuseţe, pentru că sunt cele care înseninează zilele bărbaţilor, pentru că sunt cele care găsesc în fiecare zi timp pentru orice problemă şi orice nevoie a celor dragi, pentru că, deşi se mai plâng câteodată, o iau de la capăt în fiecare zi, mai puternice şi mai hotărâte, pentru că sufletul lor ştie ce e iubirea, cum se dăruieşte şi cum se primeşte ea... şi pentru tot ceea ce reprezintă..., pentru ele timpul se opreşte puţin în loc la fiecare început de Primăvară, să le aducă un omagiu...
     Primăvara înseamnă entuziasm, bucurie, curaj, fericire, iubire, frumos, culoare, prospeţime, optimism şi libertate, poftă de viaţă!
     Primăvara dăm curs visurilor, pasiunilor şi mai ales planurilor care încet, încet se transformă din muguri, în flori, fructe şi de ce nu, putem să le considerăm esenţa vieţii noastre..

 

24.02.2017 - De Dragobete - Iubeşte Româneşte la Cumpăna

Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentat legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, avându-l alături pe Maestrul Liviu Manolache, locuitor al comunei Cumpăna, au organizat cu prilejul Sărbătorii tinereţii şi a iubirii – Dragobetele, în ziua de vineri, 24 februarie 2017, spectacolul folcloric intitulat „De Dragobete - Iubeşte Româneşte!”
     Începând cu ora 1700, în sala de spectacole a Casei de Cultură din Cumpăna, a avut loc un minunat spectacol susţinut de membrii Ansamblului Folcloric „Muguraşii Cumpenei”, Şcoala de Dans Laura Bogorodea, Şcoala de „Balet Nicolae Spirescu”, Ansamblul „Kardelen”, alături de soliştii Cătălin Câmpanu, Ştefania Luzinschi şi Elena Iordan. Ne-au încântat cu dulceaţa versului şi a cântecului Ileana Şipoteanu, Mirela Pană, Emilia Plătică, Ionuţ Dulgheriu. Spectatorii s-au bucurat de un regal artistic, într-un spectacol plin de emoție, de sensibilitate şi candoare.
     În cadrul acestui spectacol a avut loc un eveniment caritabil intitulat „Iubeşte româneşte! - Mărţişor pentru Luiza”, eveniment ce este dedicat Luizei, elevă a Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, în clasa a V-a, care se află într-o luptă nedreaptă cu o boală necruţătoare.
"Locuitorii comunei Cumpăna sunt buni români, care respectă cu sfinţenie tradiţiile româneşti. De aceea, această sărbătoare, la fel ca şi alte evenimente, este bine primită de localnici. Am organizat această petrecere pentru a reaminti tinerilor de origini”.
     De Dragobete, cuplurile tinere şi vârstnice se întâlnesc pentru ca iubirea lor să ţină tot anul, precum a păsărilor ce se “logodesc” în această zi, pentru a omagia perpetuarea vieţii pe pământ, pentru păstrarea vie a dragostei unul faţă de celălalt şi a dragostei faţă de semeni. Suntem convinşi că, indiferent de vârstă, sufletul rămâne veşnic tânăr şi îndrăgostit, motiv pentru care locuitorii comunei Cumpăna au fost alături de noi pentru a sărbători împreună dragostea, cel mai sublim sentiment al omului.


14.02.2017 - Tinerii din Cumpăna au sărbătorit Valentine’s Day

Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentat legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, în colaborare cu Asociaţia „Grupul Local de Tineret Cumpăna” şi Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” au organizat pentru cel de-al XVII-lea an consecutiv o serie de activităţi cultural distractive dedicate tinerilor, cu prilejul zilei de „Valentine’s Day”.
     Manifestările s-au desfăşurat în sala de spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna, în ziua de sâmbătă, 11 februarie 2016 începând cu ora 20.00.
     Tinerii au avut parte de multe surprize oferite de organizatori: concursuri interactive cu premii, concursuri de dans, concursuri de declaraţii de dragoste, nelipsitele căsătorii pentru 24 de ore, karaoke şi multe alte momente care să sporească atmosfera de antren şi care să aduca tinerilor un plus de voie bună.
     „Este încă o dată un prilej de a-i îndemna pe tineri să se iubească. Să iubești și să fii iubit este cel mai important și cel mai frumos sentiment. Este suportul pentru a rezista în viață”, a transmis celor prezenţi, primarul Mariana Gâju.


02.02.2017 - Donaţie de pachete pentru 15 persoane cu venituri reduse

Primăria comunei Cumpăna, împreună cu Societatea Română de Cruce Roşie, Filiala Constanţa şi Subfiliala Cumpăna, au desfăşurat pe 2 februarie o acţiune de donaţie de pachete unui număr de 15 persoane cu venituri reduse.
     Pachetele conţin alimente de bază şi produse de igienă orală ce au fost colectate cu sprijinul unui hipermarket din Constanţa.

 

27.01.2017 - Eveniment de încheiere al proiectului „Centre Socio-Educative"

Unitatea Administrativ Teritoriala a Comunei Cumpăna a organizat pe 27 ianuarie, de la ora 11.00, în cadrul Centrului Socio-Educativ din localitate, evenimentul de încheiere al proiectului „Centre socio-educative în comunele Cumpăna (judeţul Constanţa), Vînători-Neamţ (judeţul Neamţ) şi Prundeni (judeţul Vâlcea)”, proiect finanţat prin Programul RO10-CORAI şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
     „Scopul acestui proiect la nivelul localităților noastre este acela de creare a condițiilor optime atât de școală, de reducere a riscului abandonului școlar, de descoperire a noilor talente“, a spus doamna Mariana Gâju, primar comuna Cumpăna.
     „Obiectivele proiectului constau în înfiinţarea a trei centre socio-educative în fiecare din cele trei localităţi partenere, respectiv, construirea a două centre noi pe suprafeţe de teren aflate în proprietatea comunei Vînători din judeţul Neamţ şi a comunei Cumpăna şi deschiderea unui centru ce va funcţiona într-un spaţiu existent, deţinut de comuna Prundeni, spaţiu deja amenajat şi dotat corespunzător, ce va fi pus la dispoziţie pe o perioadă de cinci ani de la încheierea proiectului”, a transmis coordonatorul proiectului, Georgiana Hodorogea.
     Aceste centre vor oferi servicii integrate copiilor, ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate precum, remediere educaţională în vederea dezvoltării de competenţe şi implicit a performanţelor şcolare, consiliere vocaţională a copiilor, consiliere psihosocială a părinţilor sau tutorilor şi activităţi alternative cum ar fi ateliere de creaţie şi activităţi sportive.
      Proiectul este pus în aplicare cu sprijinul financiar al Programului RO 10 - CORAI administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea totală eligibilă a proiectului (cu TVA) este de 2.269.755,05 lei.


24.01.2017 - Unirea Principatelor Române sărbătorită la Cumpăna

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Cumpăna printr-o ceremonie de depunere de coroane la cele două monumente dedicate eroilor, dar şi printr-un spectacol literar artistic, prezentat de către preşcolarii grădiniţelor „Florilor” (dir.Timofte Nicoleta) şi „Sf. Maria”(dir. Dinculescu Mihaela) împreună cu elevii Liceului „Nicolae Dumitrescu“ pregătiţi de către doamnele profesor Verişan Ofelia, Tănase Georgeta şi Ghiţă Elena.
     De la eveniment nu au lipsit nici ansamblurile folclorice „Româncuţa” şi „Muguraşii Cumpenei” pregătite de către domnul profesor Olteanu Constantin.
În cinstea celor 158 de ani de la Unirea Principatelor Române au defilat militari ai Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti”.
     Veteranul Ion Ceapă, care, în luna martie, va împlini 100 de ani, a primit din partea Primăriei şi Consiliului Local Cumpăna o diplomă de excelenţă „în semn de recunoştinţă pentru eroismul şi demnitatea cu care a apărat libertatea, interesele şi integritatea României“.
     "Astăzi, aniversând cei 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, dăm legitimitate poporului român. Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, cunoscută ca Mica Unire, reprezintă un moment crucial pentru poporul român. Reuşita de acum 158 de ani a fost făcută pentru noi. Aducem un pios omagiu celor care au contribuit la înfăptuirea acestui act", a spus primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
     La eveniment a participat şi cetăţeanul de onoare al comunei Cumpăna, doamna Elena Frîncu însoţită de către doamna Mariana Solomon dir. Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, dar şi reprezentanţi de marcă ai armatei ROMÂNE precum:
Dl. general Hermeneanu Vasile
Dl. general Zeca Constantin
Dl. comandor Roiu George
Dl. comandor Pavel Oţelea
Dl. colonel Danulescu Catalin
Dl. colonel Ţaranu Traian
Dl. colonel Andreescu Mihail
Dl. comandor de aviaţie Iacob Sorin
Dl. colonel Vreme Vasile
Dl. colonel Negoiţă Teodor
     Primarul comunei Cumpăna ec. Mariana Gâju ţine să mulţumească tuturor invitaţilor, „generali, colonei, cetăţeanului de onoare al localităţii Cumpăna, doamna Elena Frîncu, precum şi doamnei Mariana Solomon de la Direcţia pentru Sport şi Tineret, dar şi tuturor cumpănenilor prezenţi la această manifestare".


15.01.2017 - ”Dor de Eminescu”

Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentat legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, în colaborare cu Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" din Cumpăna, au deschis programul activităţilor culturale ale anului 201, care începe cu omagierea marelui poet naţional Mihai Eminescu.
     Astfel, luni, 16 ianuarie 2017, am celebrat 167 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti şi şapte ani de la marcarea „Zilei Culturii Naţionale”.
      Activitatea s-a desfăşurat începând cu ora 1200, în incinta Campusului Şcolar Cumpăna, sub titulatura „DOR DE EMINESCU "
     Scrierile lui Eminescu străbat vremurile ancenstrale şi rămân adevărate torţe aprinse la lumina cărora, generaţii la rând au împletit gândul cu fapta, punând în evidenţă partea sensibilă, ascunsă, responsabilă cu armonia, frumosul, blândeţea, dreptatea şi aspiraţia către perfecţiune, trăsături înscrise în spiritualitatea umană.
     Pentru noi, Eminescu nu e numai cel mai mare poet al nostru şi cel mai stralucit geniu pe care l-a zamislit pământul, apele şi cerul românesc. El este, într-un anumit fel, întruparea însăşi a acestui cer şi a acestui pământ, cu toate frumuseşile, durerile şi nădejdile crescute din ele. Noi cei de aici, rupţi de pământ şi de neam, regăsim în tot ce-am lăsat în urmă, de la văzduhul munţilor noştri şi de la melancolia mării noastre, până la cerul nopţii româneşti şi teiul înflorit al copilăriei noastre. Recitindu-l pe Eminescu, ne reîntoarcemm ca într-un dulce somn, la noi acasă.
     Mihai Eminescu este Oda Patriei, Psalmul Neamului şi Doina Naţiunii Daco-Române, e cel dântâi român al cărui creştet primeşte binecuvântarea din cer, dar ale cărui picioare sunt înfipte până la glezne în pământul strămoşesc.
     În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești” ajunge la inimile celor care îl omagiază.
     Eminescu este "expresia integrală a naţiunii române". Eminescu - ultimul mare romantic - este în inima şi în conştiinţa fiecăruia dintre noi. Eminescu e zămislit din rugi şi tina strămoşescă. E răspunsul la întrebări stăruitoare; e zâmbetul de după tristeţe, e alinare la fiecare durere, e raza de soare într-un abis întunecos, e mândria neamului nostru românesc.
     Fascinaţi de fantezia poetică şi epică a marelului Eminescu, elevii Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu", sub îndrumarea doamnelor prof.: Corina Alina Sîrbu, Alexandru Ecaterina, Teodorescu Mioara, Marinescu Nicoleta, Nina Rotaru şi Luncanu Valentina, l-au omagiat pe marele poet naţional prin câteva momente literar-artistice ce au cuprins recitări de poezii, eseuri, prin reconstituirea atmosferei basmelor şi poeziilor eminesciene, precum şi printr-o expoziţe de desene pe teme eminesciene, toate acestea având ca obiectiv valorizarea operei lirice şi epice a lui Mihai Eminescu.


 > > VEZI PAGINA 2


 

 

 

| Acasa | Localizare | Populatie | Istoric | Economie | Viata Asociativa & Relatii Internationale | Cont@ct |

.: vizualizare optima: 1024/768 px, IE6 sau Firefox2, flash, adobe reader :.

2008 © Primaria comunei Cumpăna.
   v2.0   Toate drepturile rezervate.
  .: un produs PULS MEDIA COM :.